Příjemnou noc, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

17 kostra_1O velikonočním víkendu se v Držovicích našla lidská kostra! V prostoru bývalé cihelny ji objevil Martin Palma z Držovic. Zvědavý chlapec na místo zavolal policisty, s nimiž dorazil i archeolog. Ten konstatoval, že by se mělo jednat o kostru člověka, který zemřel asi před tisíci lety. Další archeologický výzkum však ukázal, že nalezené kosti v sobě skrývají i určité tajemství...

Už před dvěma týdny přitáhl pozornost dvou chlapců prostor bývalé cihelny v Držovicích. „Vyrazil jsem tam se svým malým bratrem. Právě mezi cihelnou a polem jsou takové terasy, tak jsme se rozhodli, trochu je prozkoumat,“ prozradil v exkluzivní zpovědi pro Večerník Martin Palma, který celý objev nahlásil. Jak k němu došlo?
„Najednou jsem spatřil, jak z hlíny trčí kosti, páteř a žebra. Docela mě to vylekalo, na první pohled bylo jasné, že jde o lidské pozůstatky. Vyfotil jsem si je a nechal to být,“ svěřil se dále se svým zážitkem z neděle 13. dubna mladík z Držovic, který se však za pár dnů na místo vrátil. „Před Velikonoci jsem se rozhodl, že to místo prozkoumám důkladněji. Začal jsem okolo zbytků kostry kopat, a když jsem do hlíny zabořil lopatku, vytvořila se velká vzduchová kapsa. A v ní pomalu celá kostra člověka, akorát lebku jsem nezahlédl. Zavolal jsem tedy policistům, přijeli během deseti minut,“ přidal Martin Palma. Ten Večerníku exkluzivně poskytl také bohatou fotodokumentaci z místa nálezu, na kterou se můžete podívat na www.vecernikpv.cz!
Město mrtvých v Držovicích „V neděli dvacátého dubna v odpoledních hodinách přijali prostějovští policisté oznámení o nálezu části kostry lidského těla v areálu bývalé cihelny v Držovicích. Na místo ihned vyrazila hlídka,“ potvrdila Irena Urbánková, tisková mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR Olomouckého kraje. Společně s policisty na místo dorazil i archeolog. „Ten zjistil a potvrdil, že se jedná o kosterní pozůstatky z období devátého až jedenáctého století našeho letopočtu, kdy se na tomto místě nacházelo slovanské pohřebiště,” informovala dále začátkem uplynulého týdne policejní tisková mluvčí s tím, že místo bude dále archeologicky zkoumáno.
Odhalené ostatky zůstaly v prostoru bývalé cihelny ještě celý následující týden. Teprve uplynulou sobotu se na místo vrátili archeologové, aby je vyzvedli. A Večerník byl u toho!
Odborníci objevem lidské kostry v tomto prostoru nebyli příliš překvapeni. První stovky let staré pozůstatky byly na kopci v Držovicích nalezeny už na konci devatenáctého století. Od té doby se tu pravidelně objevovaly další. „Podobných koster tady stále leží minimálně několik desítek,“ konstatoval až lakonicky Pavel Fojtík z brněnského Ústavu archeologické památkové péče.
Kdo byl muž s koněm?
Přímo na místě však archeologové přece jen objevili něco, co absolutně nečekali. „Zjistili jsme, že v tomtéž hrobě byl pohřben i kůň! Nejdříve byl do hrobu vložen člověk a krátce po něm i zvíře. Podobný nález u Slovanů přitom u nás neexistuje, své nebožtíky s koňmi nikdy nepohřbívali. Něco takového bylo zaznamenáno pouze u Avarů například v Maďarsku,“ objasnil Pavel Fojtík.
Kdo tedy byl oním neznámým a ve kterém období vlastně žil? „Na to zatím nejsme schopni přesně odpovědět,“ reagoval Fojtík, který potvrdil, že stejně jako Martin Palma ani archeologové v hrobě neobjevili hlavu zemřelého. Na místě se zatím neobjevily ani žádné předměty, které by celou situaci pomohly objasnit. „Mysleli jsme, že to bude snadné, ale ten kůň nám pořádně zamotal hlavu,“ uzavřel Pavel Fojtík, který bude na práci v prostoru bývalé cihelny pokračovat i v průběhu příštích dnů. Večerník pak bude celou situaci nadále sledovat!

Na kopci v Držovicích leží středověcí bojovníci
V prostoru držovické cihelny byla objevena raně středověká nekropole už koncem devatenáctého století. Možné počátky pohřbívání v této lokalitě sahají dokonce až někam do období osmého století po Kristu. První kostrové hroby byly objeveny na konci devatenáctého století. Zpočátku bylo prozkoumáno na čtyři desítky hrobů v řadách, které byly hluboké 100 až 160 cm. Mimo nádob, náušnic, seker a nožů byl v jednom z nich objeven i náhrdelník ze skleněných perel. Další kostry patřící našim slovanským předkům zde byly pravidelně objevovány v průběhu celého minulého století. V některých hrobech se našly i mince z jedenáctého století. Přestože strojní odkrývání zeminy v tomto prostoru řadu dávných hrobů nenávratně zničilo, dá se předpokládat, že další tu ještě zůstávají. Vše totiž nasvědčuje tomu, že území na katastru Držovic bylo osídleno po několik století.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...