Dobré odpoledne, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

16 13-blackoutAč to běžnému občanovi nepřipadá tak důležité, zastupitelé Prostějova přijali na svém zasedání územní energetickou koncepci města platnou až do roku 2033. Jde o zásadní dokument, který městu ukládá dodržovat podmínky pro hospodárné nakládání s elektrickou energií v souladu s hospodářskými potřebami včetně ochrany životního prostředí a s šetrným nakládáním s přírodními zdroji. Jenomže někteří zastupitelé správně upozornili, že ve vypracované energetické koncepci chybí řešení zásadního problému, který je strašákem pro všechna města na světě. Co když i v Prostějově nastane BLACKOUT?


Blackout totiž znamená totální výpadek proudu, který by naráz zasáhl celý Prostějov a okolí. Je na něj město připraveno? V nové energetické koncepci o něm není totiž ani slovo, jakoby se s ním vůbec nepočítalo. „My si přece musíme uvědomit, jak jsme v otázce dodávek elektrické energie lehce zranitelní. Totální výpadek energie, tedy anglicky řečeno blackout, hrozí každému městu na světě, čehož jsme v nedávné minulosti byli svědky v několika případech. A bylo by velmi nesvědomité si myslet, že něco takového se Prostějova vůbec netýká, a toto nebezpeční nehrozí. Jenomže v dlouhodobé energetické koncepci města, kterou nyní máme odhlasovat, a tím přijmout, o tomto problému není ani slovo. A já jsem přesvědčen, že krizové řízení města by s touto alternativou mělo počítat a vydat nějaký manuál s radami, jak se při blackoutu chovat, jak jednat, a jakým způsobem budou v tomto případě zajištěny alespoň ty základní funkce města,“ ozval se Václav Kopečný z TOP09.
„Před nějakou dobou jsme obdrželi nabídku od pražské vojenské akademie, která by byla ochotna v Prostějově zorganizovat obrovské cvičení spojené se scénářem blackoutu. V tuto chvíli nejde jen o záležitost dobré vůle, tak velké cvičení v celém městě by bylo hodně nákladné. Zatím jsme se shodli na tom, že o něco podobného zájem nemáme. Jestli ovšem zastupitelstvo dojde k názoru, že něco takového skutečně potřebujeme zorganizovat, abychom si ověřili, jak bychom při blackoutu obstáli, nebudu vůbec proti,“ prohlásil Miroslav Pišťák, primátor Statutárního města Prostějov.
Máme se tedy bát energetické katastrofy v podobě blackoutu? Toto nebezpeční nechce v Prostějově nikdo podceňovat, nicméně dlouhodobou energetickou koncepci zastupitelé nakonec drtivou většinou hlasů schválili i bez krizového opatření v případě celoplošného výpadku elektrické energie…

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...