Dobré dopoledne, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

16 hemerkova_pospisilNedalo se čekat nic jiného. O odchodu prvního náměstka primátora Statutárního města Prostějov Jiřího Pospíšila a ná-městkyně Ivany Hemerkové z řad Občanské demokratické strany se živě diskutovalo i na úterním jednání zastupitelstva. Opoziční komunální politici navíc poté, co primátor Miroslav Pišťák oznámil existenci nového politického klubu Nezařazených, vyzvali oba náměstky k rezignaci na funkce v radě města. Zbytečně! Pospíšil s Hemerkovou navíc drželi v tomto případě bobříka mlčení a ani na půdě radnice se ke svému odchodu z ODS podrobněji nevyjádřili...

„V průběhu tohoto volebního období už došlo v řadách prostějovských zastupitelů k ně-kolika změnám v jejich stranické příslušnosti. Proto žádám zapisovatele tohoto jednání, aby od této chvíle vzali na vědomí, že Jaroslav Faltýnek už není členem ČSSD, stejně jako Jiří Pospíšil, Ivana Hemerková, Radek Zacpal, Michal Müller a Radim Fiala už nejsou členy ODS,“ upozornil na častou chybu při úterním jednání zastupitelstva primátor Miroslav Pišťák (ČSSD). Zároveň svým kolegům oznámil žhavou novinku. „Dnes, tedy v úterý 15. dubna dopoledne, jsem obdržel informaci o založení nového politického klubu Nezařazených. Jeho členy jsou můj první náměstek Jiří Pospíšil, náměstkyně Ivana Hemerková a zastupitelé Radek Zacpal s Michalem Müllerem. Předsedou tohoto klubu je Jiří Pospíšil,“ pronesl primátor. 

Toto oznámení neprošlo bez povšimnutí. Opoziční zastupitelé okamžitě vybídli Jiřího Pospíšila a Ivanu Hemerkovou k rezignaci na své placené funkce a zároveň i k odchodu z rady města. „Zajímalo by mě, stejně jako ostatní občany Prostějova, jaký je nyní k odchodům obou jmenovaných členů rady z Občanské demokratické strany postoj předsedy klubu tohoto politického subjektu. Jedná se přece o vrcholné představitele města v rámci koalice, a pokud mají charakter, měli by rezignovat a sednout si o stupeň níž k nám, řadovým zastupitelům. Stejně jako to udělal nedávno Jaroslav Faltýnek, kterého ČSSD vyzvala k odchodu z rady, když přešel k hnutí ANO 2011,“ ozvala se Danuše Pelikánová (TOP09). „Musím vás opravit, my jsme pana Faltýnka k rezignaci na funkci radního nevyzvali, jen jsme mu řekli, že by to bylo vhodné. A on to okamžitě udělal,“ odpověděl první muž magistrátu M. Pišťák.

Jestliže v tuto chvíli zastupi-telé to samé čekali od Jiřího Pospíšila a Ivany Hemerkové, byli zklamáni. Ani jeden z nich se k rezignaci neměl a ani je-den z nich zastupitelům ani nevysvětlil své pohnutky, které je vedly k odchodu z ODS... „Co se týká našich bývalých členů Jiřího Pospíšila a Ivany Hemerkové, máme nyní úplně stejný vztah jako předtím. Je čistě na nich, jak budou dál postupovat a jak se postaví k celé situaci. Projednali jsme s nimi další možnosti a naše stanovisko je zatím takové, že oba zůstávají v těch funkcích, ve kterých jsou dnes. My, stávající členové ODS, vůči nim máme stejný vztah jako k ostatním zastupitelům,“ vyjádřil se k celé kauze Zdeněk Peichl, radní a po Pospíšilovi čerstvě zvolený předseda klubu Občanské demokratické strany v prostějovském zastupitelstvu. 

Podle všeho se tak až do listopadových komunálních voleb nebude v současné radě města konat žádné zemětřesení. Jakékoliv úvahy na rezignaci totiž Jiří Pospíšil s Ivanou Hemerkovou přecházejí s ledovým klidem a mlčením. „Ze své pozice rozhodně nebudu v tomto předvolebním období požadovat, aby někdo radu opustil. Pokud jde o oba jmenované, záleží čistě na našich koaličních partnerech z Občanské demokratické strany, jak si se situací poradí,“ dodal primátor Statutárního města Prostějov.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...