Příjemnou noc, dnes je čtvrtek 16.5.2024
svátek slaví Přemysl,
zítra Aneta
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

16 mrskut_003FOTOGALERIE: Velikonoční tradice se sice stále dodržují, nicméně rok od roku je účast mužů vyplácejících ženy pomlázkou stále nižší. Není to jen subjektivní pocit, dokládají to i vyjádření „mrskačů“ z různých obcí Prostějovska, s nimiž jsme včera na Velikonoční pondělí hovořili. Ovšem ti, kteří již od časného rána honili každou „sukni“, která se jim připletla do cesty, byli přece jen odměněni bohatou pomlázkou.

Večerník pochopitelně ani letos nemohl chybět při tom, jak koledníci vyplácejí své rodinné příslušnice, známé, milenky či spolužačky. Hned v úvodu naší „inspekční“ cesty jsme se pořádně rozesmáli v Hrubčicích. „Nejdřív ji zmrskám a pak jí dám pusu. Tu fotku otiskněte, dám vám flašku, třeba se pak rozvedu,“ vyzval Večerník chlapík, který se svými kamarády přišel vyplatit svoji dlouholetou známou. Nakonec jsme odolali pozvání na štamprli, neboť opilý řidič - veselý vrah...
V sousedních Kralicích na Hané jsme zase „načapali“ skupinku chlapců, kteří už měli v proutěných košících, ale také igelitkách pořádně bohatou výslužku. „Teď se chystáme na naši paní učitelku. Ale ne, nebudeme ji moc šlehat, ona je strašně hodná a máme ji rádi,“ okomentoval plány kralických žáčků zhruba desetiletý hošík.
Ve Vrbátkách bylo o zábavu rovněž postaráno! Tady se o velikonoční náladu starala i zdejší početná romská komunita. Jeden z bodrých chlapíků před fotoaparátem Večerníku ochotně vymrskal svoji dcerku, jeho kamarád ale polekaně uskočil od objektivu. „Mě nééé, mě nefoťte, já su hledaný...!“
Naše další cesta vedla do Plumlova, kde kromě mrskačů byli v pohotovosti i policisté. Ti těsně za rybníkem Bidelec zastavovali jednoho řidiče za druhým a dávali jim „dýchat“. Ostatní muži ale měli jiné starosti, zejména zdejší omladina. „Zvoníme od jednoho baráku ke druhému, a kdo nám otevře, toho zmrskáme. Funguje to, dívejte se, už máme plnou kabelu vajíček a čokolád,“ prozradil zaručený recept na bohatou pomlázku malý chlapec z Plumlova.
Ve Smržicích byl pak Večerník svědkem nečekané originality. Místní dámské osazenstvo totiž obcházela chasa s velikonočními pruty čistě v ženském složení, když pomineme jejich malé děti! „Chlapi jsou v hospodě a my mrskáme! To je ale úroveň, co?“ smála se na celé kolo jedna z žen, která u domku vyplácela s dětmi svoji kamarádku.
A co v Prostějově? Jistě, tady se konala rovněž řádná „mrskačka“, i když koledníků vyznávajících velikonoční tradice bylo méně. „Za mých mladých let to bylo fakt jiné. Od osmi od rána do poledne byly ulice plné ´mrskačů´, ženské před námi utíkaly a po obědě byly zase plné hospody, kde se dopolední zážitky živě probíraly. Dnes máte štěstí, když jednou za pět minut někoho potkáte s pomlázkou,“ postěžoval si Večerníku zhruba padesátiletý muž. A měl pravdu, velikonoční zvyky v Prostějově zřejmě skutečně skomírají. Nicméně těsně před polednem jsme zachytili skupinku chlapců, kteří na kamenném obelisku v parčíku v Kostelecké ulici oddechovali a počítali velikonoční úlovky.
Tak zase za rok! Snad budou ženské ve větším ohrožení, než tomu bylo letos...

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...