Dobré poledne, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

16 staroreznaPřipravovaný nový Územní plán Prostějova paradoxně ničí úspěšné firmy ve městě! Jak jinak si totiž vysvětlit nedávný pokus tvůrců „územáku“ nakreslit na pozemek v Krasicích místo Galy veřejné místo, kde by v budoucnu mohl být třeba park nebo sportoviště?

A co víc, projektanti nyní připravili další překvapení. Firmy se stoletou tradicí, současnou Granette Starorežnou v Dykově ulici a také strojírenskou firmu Topas ve Šlikově ulici už územní plán nepovažuje za průmyslové podniky a včlenil je do obytné zóny! A to je nejenom pro jejich podnikání velký malér...

Prostějov/mik - Zatímco členové vedení Statutárního města Prostějov s architektem Jakubem Kynčlem, který byl pověřen sestavením nového Územního plánu, po nátlaku vedení krasické Galy vycouvali z původního záměru a takzvané veřejné místo posunuli až za aquapark, v případě Starorežné a Topasu zřejmě nehodlají couvnout ani o píď!
„Územní plán musí ctít zásady státní politiky a samozřejmě zákony i hygienické předpisy. Průmyslové podniky, které mají negativní dopad na životní prostředí, by se měly vyčleňovat z obytné zóny,“ vysvětluje Zdeněk Fišer, náměstek prostějovského primátora. „Nedělejme ale z komára velblouda. Starorežná i Topas sice budou zařazeny do obytné zóny, ale na jejich činnosti se nic zásadního měnit nebude. Snad jen s tím rozdílem, že budou nyní pod přísnějším dohledem a pokud bude chtít vedení těchto firem například rekonstruovat své provozy nebo je rozšiřovat, musí se smířit s tím, že zažádají o více povolení několika institucí. Jestli si někdo myslí, že zařazením Starorežné a Topasu do obytné zóny se budou muset tyto firmy zbourat, vyvolává zbytečnou paniku,“ uklidňuje nejen představitele a zaměstnance obou podniků, ale i širokou veřejnost Zdeněk Fišer.
Opravdu se ale po schválení takto vytvořeného územního plánu pro obě uvedené firmy nic nezmění? „Jakékoliv chlácholení není vůbec na místě! To, že oběma firmám sebrali status průmyslových podniků a včlenili je v územním plánu do červené, tedy obytné zóny, bude mít pro Starorežnou i Topas katastrofální následky. Možná i existenční... Úřady jim teď budou házet klacky pod nohy a nenechají je v provozech už ani vyměnit dveře! Nedivil bych se, kdyby se například vedení Starorežné rozhodlo přemístit firmu do jiného města,“ svěřil se Večerníku se svým názorem jeden z prostějovských zastupitelů, který si však nepřál být jmenován.
Značně rozezlená je nyní i bývalá ředitelka prostějovské Starorežné Emilie Hnízdilová. „Už sice ve firmě nepůsobím, ale jakmile jsem se dozvěděla o tom podrazu v územním plánu, byla jsem v šoku. Je to nehoráznost,“ ulevila si dnes už bývalá šéfová likérky. Vzápětí nevyloučila, že pokud by i nadále měla firma zůstat „papírově“ v obytné zóně, mohlo by to znamenat i její stěhování. „Kdybych byla ještě ve funkci ředitelky, spustila bych takový kolotoč, že by se z něj někomu zatočila hlava! Přece není možné se stoletou firmou, která navíc Prostějov tak proslavila
a nadále ho zviditelňuje, takhle zamést! Věřím, že současné vedení Granette Starorežná udělá všechno pro to, aby umístění firmy v územním plánu do obytné zóny bylo co nejdříve změněno,“ uvedla Emilie Hnízdilová s tím, že ukončení provozu považuje až za krajní možnost.
Její slova a potřebu jednat potvrdil Večerníku také generální ředitel společnosti Granette Starorežná Pavel Kadlec. „Zatím bych trochu mírnil emoce. O změně v Územním plánu Prostějova jsem se dozvěděl teprve před pár dny. Byli jsme prostě vyjmuti z průmyslové zóny a jaksi papírově přestěhováni do zóny obytné. Jistě by to přineslo vzhledem k současným zákonům velké provozní problémy a tak hodláme zahájit jednání s radnicí. Věřím, že tvůrci územního plánu naše potřeby vyslyší a uznají naše námitky,“ poskytl Večerníku exkluzivní vyjádření Pavel Kadlec.
Zkontaktovali jsme rovněž i majitele firmy Topas ve Šlikově ulici. „Já tuto novinku slyším poprvé od vás...! Jestli je to tak, byla by to rána pod pás. V tom případě budeme muset rychle jednat a udělat všechno pro to, abychom udrželi status průmyslového podniku,“ vyjádřil se Petr Wilhelm.
Jelikož se ale blíží červnový termín plánovaného schválení Územního plánu Prostějova, mají ve vedení těchto firem nejvyšší čas něco změnit... Večerník bude celou „kauzu“ nadále sledovat.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...