Dobrý podvečer, dnes je pátek 10.5.2024
svátek slaví Blažena,
zítra Svatava
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

14 03_konec_v_odsV minulém čísle Večerník jako první přinesl zprávu o „útěku“ současných náměstků prostějovského primátora Jiřího Pospíšila a Ivany Hemerkové z řad Občanské demokratické strany.  A jak jsme slíbili, tak jsme v uplynulém týdnu učinili. Oběma komunálním politikům dal Večerník dostatečně velký prostor k vysvětlení svého kroku veřejnosti, ovšem ti toho příliš nevyužili. Omezili se totiž jen na velmi strohá vyjádření.

„Po zralé úvaze jsem se rozhodl ukončit své členství v Občanské demokratické straně, a to k poslednímu březnu tohoto roku,“ potvrdil svůj odchod z bývalé vládní strany Jiří Pospíšil, současný první náměstek primátora Statutárního města Prostějov. Proč tak učinil? „K tomuto rozhodnutí mě vedla přetrvávající situace zejména na místní úrovni strany, kde se s mnohými členy vedení rozcházím v názorech a ve stylu jednání. V žádném případě nechci vyvolávat vášně a eskalovat napětí. Došel jsem do situace, kdy se mi zdá jakákoliv snaha o stranickou práci zcela marná. Své voliče však ubezpečuji, že politické principy a postoje, díky kterým jsem získal jejich podporu, jsem v žádném případě nezměnil a nezměním,“ dodal v tiskovém prohlášení pro všechna média Pospíšil s tím, že své rozhodnutí nemíní více komentovat. Neodpověděl tak ani na šest speciálně položených dotazů Večerníku...

Jedním z nich byla i otázka týkající se někdejšího výroku na adresu Radima Fialy, který opustil řady ODS koncem října roku 2012. Tehdy jeho odchod komentoval Pospíšil jako nezodpovědnost a srabárnu, což dokazuje článek na www.vecernikpv.cz z 6. listopadu 2012. „Neřekl jsem o Radimu Fialovi, že je srab,“ napsal ovšem Večerníku Jiří Pospíšil. „A více to opravdu nebudu komentovat,“ zopakoval současný první náměstek prostějovského primátora.

Jeho dnes již bývalá stranická kolegyně Ivana Hemerková na otázku Večerníku, proč opustila ODS, byla ještě mnohem stručnější. „Prostě se to stává, že názory lidí se rozcházejí a vede to k rozchodu. Je to běžné v životě i v politice. Opravdu se k tomu nechci více vyjadřovat,“ reagovala na dotaz náměstkyně primátora pro školství a kulturu. Škoda, čtenáře a voliče by nepochybně zajímalo, co stálo za přetržením kdysi tak pevné pupeční šňůry mezi touto dvojicí a ODS...

Předseda okresního sdružení ODS Petr Sokol komentoval odchod Pospíšila a Hemerkové i po dalších sedmi dnech v klidu a s nadhledem. „Jsou členové, kteří zůstávají, i když nejste zrovna nahoře, zatímco jiní jdou, když se chvíli nedaří, o dům dál. Tak je to ve všech stranách...,“ zopakoval s tím, že nejvíce na celé události jej snad mrzí právě to lidské hledisko a postoj v nelehké situaci.

Co bude dál? Podle informací Večerníku jak Jiří Pospíšil, tak Ivana Hemerková z politické scény neodchází. Jedna ze spekulací hovoří o tom, že mají spojit své síly a v podzimních komunálních volbách budou kandidovat za nově založenou stranu, další vrabci si po prostějovských střechách špitají něco o přestupu do hnutí ANO 2011... „O své politické či nepolitické budoucnosti se včas vyjádřím,“ odbyl Pospíšil i dotaz na toto téma.

Otázkou také je, co bude s posty, které Pospíšil s Hemerkovou zastávají. Nedá se čekat, že by se sami vzdali pozice zastupitelů či dokonce náměstků, a strana ODS nemá jiné možnosti, jak je z funkcí odvolat. Podle informací Večerníku ale vznikne nový Klub zastupitelů, který budou kromě této dvojice tvořit ještě Zacpal a Müller. V barvách ODS zůstane trio Peichl, Sokolová, Blumenstein. Oba kluby budou volit nové předsedy. Již s předstihem se ale všichni dohodli, že budou do voleb  dodržovat stejný program a koaliční smlouvu s ČSSD.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...