Příjemnou noc, dnes je pátek 10.5.2024
svátek slaví Blažena,
zítra Svatava
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

15 postizenyMyslíte si, že se máte špatně? Řešíte denně „velkoproblémy“ a trápí vás věci, které považujete za životně důležité, přičemž ve skutečnosti jde o maličkosti? Pak vězte, že tento příběh vás vrátí nohama na zem. Vskutku těžký život totiž prožívá například třiatřicetiletý Radek Štipčák z Čelechovic na Hané. Nejenže je od narození zcela slepý a bez pomoci téměř nemůže chodit, ale nyní mu úřady snížily příspěvek na péči z dvanácti na pouhé čtyři tisíce korun!

Prakticky mu tak dali najevo, že je schopný pracovat...

Radek Štipčák (na snímku) se narodil předčasně jako jedno z dvojčat. Jeho bráška po porodu zemřel, on s porodní váhou půldruhého kilogramu skončil v inkubátoru. Přežil, ale zůstal naprosto slepý. Nerozeznává ani světlo a tmu. Navíc ho postihla obrna a do pěti let se nepostavil na vlastní nohy. Nyní sice chodí, ale s velkými potížemi a povětšinou jen s pomocí druhé osoby. Žije s maminkou, která se o něj dennodenně stará.
„Podle úřadů je nyní najednou z velké části soběstačný. To, že je nevidomý, prý nevadí, že už si na to snad mohl i zvyknout! Když jsem to řekla našemu lékaři, tak jen nevěřícně kroutil hlavou...,“ konstatovala Radkova maminka Markéta Štipčáková
a v pochopitelném rozhořčení dodala: „On ale sám bez pomoci nechodí, nevleze do vany a nevyleze z ní. Kdyby alespoň dobře chodil, ale on bez opory neudělá ani krok! Vodícího psa mít nemůže, leda snad koně, aby se o něj mohl opírat...,“ konstatovala nešťastná matka.
Samotný Radek je z celé situace zoufalý až přešlý. Rád by se sice nějak uplatnil, ale vůbec netuší jak a kde. „Nevím, co si představujou, že bych mohl dělat. Já jsem nepřišel na nic, s čím bych při svém postižení mohl pracovat,“ svěřil se mladý muž Večerníku.
Referentka Danuše Mazalová z olomouckého pracoviště Ministerstva práce a sociálních věcí nám vysvětlila, že úředníci hodnotili Radkův zdravotní stav podle platné vyhlášky ve vztahu k možnosti zvládat základní životní potřeby. „Příslušní pracovníci vycházeli z lékařské dokumentace a z vlastního provedeného šetření,“ uvedla Mazalová.
„K tomu nemám slov,“ reagovala Markéta Štipčáková.
„Zajímalo by mě, jak si myslí, že mu ty čtyři tisíce na měsíc vystačí?! Přitom kdyby byl v ústavu, kam nechce, tak by to stát přišlo daleko dráž. A víte, co je vůbec nejhorší? Že kousek od nás bydlí cikánská famílie, a těm chodí každý měsíc ze sociálky přes sedmdesát tisíc korun. Co k tomu chcete víc dodat?“

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...