- 11. duben 2014
- 1743x
Co se týká spotřeby vody na Prostějovsku, ta je v posledních letech setrvalá. „Naposledy se rapidně zvýšila v roce 2007, a to zhruba o půl milionu metrů krychlových. Bylo to zapříčiněno nárůstem firem v průmyslové zóně na území Prostějova a jejich zvýšenou poptávkou po vodě, kterou potřebují k provozním účelům. Dnes se ale spousta podniků naučila vodou šetřit, používá uzavřených systémů, čištění vody a jejího opětovného využití,“ konstatoval Zacpal.
V poslední době se mezi lidmi hodně nahlas mluví o tom, že v Prostějově mizí voda a vysychají zdroje, odkud Vodovody a kanalizace berou pitnou vodu pro obyvatelstvo! Takové fámy však předseda Dozorčí rady VaKu razantně odmítá. „Město Prostějov má v současné době naprosto dostatečné zásoby vody. Je sice pravda, že jsou vypracovány studie případného rozšíření vodovodu na Stráži na kopci nad Držovicemi s napojením na vodovodní síť Pomoraví a do městské infrastruktury. Kdyby opravdu v budoucnu vznikly problémy se zásobami vody, tento projekt se dá zrealizovat prakticky okamžitě.
V tuto chvíli ale toho není potřeba,“ uklidnil Prostějovany předseda dozorčí rady Vodovodů a kanalizací s tím, že dnes fungují jako jímací území pro Prostějov prostory u Brodku u Prostějova, Duban, Smržic a Ratibořic. „O vodu tedy rozhodně není nouze. Musíme si uvědomit, že čerpáme vodu z podzemních zdrojů. Nebereme ji jako jiná města z umělých vodních nádrží, řek nebo zatopených lomů. I proto nemá Prostějov v tomto ohledu problémy, a to ani v době, kdy panují velmi suchá období,“ tvrdí dále Zacpal.
Další otázkou je kvalita vody v Prostějově. Jak všichni jistě dobře víme a máme s tím své větší či menší zkušenosti, voda je tady na rozdíl od jiných měst v republice neobvykle tvrdá. „Kvalita dodávané pitné vody je velice dobrá, protože ji čerpáme opravdu z velkých hloubek. Například ve Smržicích jde o hloubku až sto dvacet metrů. Samozřejmě, problém s její přílišnou tvrdostí tu existuje od nepaměti. Je to tím, že obsahuje vysoké procento vápníku a hořčíku, na což má vliv podloží vodonosných vrstev. Není tajemstvím, že před několika lety jsme zkoušeli s tímto problémem něco udělat a vodu ´změkčit´ pomocí chemických filtrů. Jenomže doslova a do písmene ta voda úplně ztratila chuť. A lidé, kteří jsou léta zvyklí na určitý standard kvality, by to okamžitě poznali a zcela jistě by byli velmi kritičtí,“ konstatoval Radek Zacpal, šéf dozorčí rady VaKu.