Příjemnou noc, dnes je sobota 11.5.2024
svátek slaví Svatava,
zítra Pankrác
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

13 13 jezdeckaPořád září novotou a vůbec nevypadají na to, že jde o sociální byty. Dům v Jezdecké ulici postavil magistrát s podporou celostátních dotací, a právě díky státu mají teď radní svázané ruce při návrhu o zvýšení nájemného pro lidi, kteří zde momentálně bydlí. Nespravedlností totiž je, že tady platí „sociální případy“ úplně stejné nájemné, jako lidé v bytech sídlících v Pujmanově ulici či na Šárce, kde se o „nóbl“ bydlení rozhodně mluvit nedá...

„V městských bytech hradí Prostějované běžně dvaapadesát korun nájemného za metr čtvereční obytné plochy. Ovšem nájemníci bytů v domě v Jezdecké ulici platí pouze šestadvacet korun. Tyto byty byly totiž postaveny za pomocí státní dotace s podmínkou levného bydlení pro sociální případy. Návrh na zvýšení nájemného a tím vlastně i jeho dorovnání s ostatními byty v Prostějově jsme zatím odložili, ale dále o něm budeme jednat,“ uvedl pro Večerník Jiří Pospíšil, první náměstek primátora Statutárního města Prostějov.

Jak dodal, první návrh byl skutečně takový, aby se nájemné v Jezdecké ulici zvedlo o sto procent. Radní totiž vycítili potřebu srovnat podmínky pro všechny sociálně potřebné občany, kteří od města dostanou levné bydlení. „Možná v případě Jezdecké ulice půjdeme postupnými kroky. Nájemníkům, kterým budou končit smlouvy na dobu určitou, se prostě budou postupně upravovat,“ vysvětlil možný postup první náměstek primátora.

„Každopádně bychom ale urychleně chtěli provést změny v podmínkách přidělování těchto bytů v Jezdecké ulici. Měly by to být jednotky vyčleněné pro sociálně slabší spoluobčany nebo startovací byty pro mladé rodiny. Před lety jsme je přidělovali lidem, kteří dosahovali v příjmech jen určitého násobku životního minima. Dnes to ale už není pravda. Netrpělivě teď čekáme na to, až se stát vyjádří k tomu, jak má vypadat sociální bydlení. Někteří občané, kteří dnes bydlí v městských bytech v Jezdecké ulici, rozhodně sociálními případy nejsou,“ podotkl prostějovský primátor Miroslav Pišťák.

„Vezměte si, že v městských bytech na Šárce či v Pujmanově ulici platí lidé šestadvacet korun nájemného za metr čtverečný, přičemž se jedná o bydlení velmi nízké kvality. Byty v Jezdecké ulici jsou poměrně nové a dá se říci i velmi moderní a krásné. A nájemníci zde platí úplně stejnou částku. Toto cítíme jako nespravedlnost a skutečně budeme čekat na rozhodnutí státu, které by povolilo zvýšit nájemné v těchto bytech,“ přidala se Alena Rašková, náměstkyně primátora pro sociální záležitosti.

Večerník pochopitelně zajímal i názor obyvatel zmíněného domu v Jezdecké ulici. Ale popravdě řečeno, potkali jsme se s velkou neochotou k jakémukoliv vyjádření... „To nemáte jiné starosti?! Do toho vám nic není, kolik platím za nájem,“ odbyl nás muž středního věku se snědou tváří. „Je fakt, že na drahý nájem si stěžovat nemůžu, vždyť beru invalidní důchod. Na druhé straně si spoustu nutných oprav v bytě platím sama. Když zavolám na radnici, buďto to trvá strašně dlouho, než někdo přijede, nebo se neděje vůbec nic,“ pokrčila zase rameny žena, která však záhy rychle zmizela v jednom ze vchodů domu. Radikální názor měl také poměrně mladý muž, i on však Večerníku nechtěl říct své jméno. „Cože, toto že je luxusní barák za levný nájem?! Luxusně snad vypadá jen zvenku, uvnitř je ale všechno na kočku. Věčně neuklizený bordel, popraskané omítky a lidem nahoře zatéká do bytů,“ ulevil si chlapík.

Poznali jsme tedy, že zvýšení nájmu v tomto domě nebude pro město jednoduché a určitě nezůstane bez odezvy...

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...