Dobré odpoledne, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

13 Lidicka kaceni 004Nad tím, co se děje v těchto dnech ve Spitznerových sadech v Prostějově, kroutí hlavami všichni občané, kteří v blízkosti parku bydlí, či kolem něj pravidelně prochází. Během uplynulého týdne se tady zničehonic objevili dřevorubci a začali se chovat jako někde v lese. Káceli jeden strom za druhým, přičemž k zemi padly i ty zdravé. Holt, naplánovaná revitalizace parku začala...

„Je to úplná katastrofa! Vždyť tady byly skoro samé zdravé stromy. Všude se vysazuje zeleň a tady pokácejí celý park,“ postěžovala si Večerníku přímo na místě Miluše Pořízková. Přestože ale většina lidí nazývá současný stav v parku za kostelem svatého Petra a Pavla kalamitou, radní pak naplánovanou revitalizací. „Vypadá to opravdu drasticky, stejně jako před rokem ve Smetanových sadech. Rekonstrukce Spitznerových sadů si ale taktéž vyžaduje odstranění stromů, které odborníci vyhodnotili jako nezdravé.

Další zeleň musí ustoupit naplánované rekonstrukci sítě cest. Počítáno je s vykácením zhruba třiceti stromů, na což odbor životního prostředí vydal povolení. Mohu ale všechny ujistit, že stejně jako ve Smetanových, tak i ve Spitznerových sadech proběhne vzápětí masivní náhradní výsadba. A to ještě v letošním roce,“ vzkazuje Ivana Hemerková, náměstkyně primátora Statutárního města Prostějov, která je zodpovědná za životní prostředí.

Tyto argumenty ale občany z okolí Spitznerových sadů v tuto chvíli moc nepřesvědčují. Dlouhá desetiletí byli zvyklí na stíny košatých stromů, jejichž kmeny teď leží na zemi. „Vím, že je tady naplánovaná revitalizace, a chápu, že některé staré či uschlé stromy musí pryč. Ale podle mého názoru se spousta stromů kácí úplně zbytečně! Vždyť se podívejte, tyto tři mají úplně zdravé kmeny, byly košaté a lidi pod nimi v létě rádi seděli na lavičkách,“ ukázala Večerníku na haldu dřeva z pokácených letitých velikánů Zdeňka Sluková, provozovatelka kadeřnictví hned v sousedství Spitznerových sadů. „Ti dřevorubci, co to tady káceli, mi řekli, že několik stromů muselo padnout kvůli tomu, neboť na jejich místě povede nová cesta. To je snad nesmysl, ne? Přece cestu vybuduji tam, kde nejsou stromy a ne naopak,“ kroutí hlavou Zdeňka Sluková.

Lid míní, ale projektanti revitalizace parku jsou jiného názoru. Generální rekonstrukce Spitznerových sadů začala ve čtvrtek a přijela ji do Prostějova zrealizovat firma z Prahy.

„V souladu s výrokem výběrové komise schválila rada města jako nejvhodnější nabídku společnosti Green Project Průhonice. Nabídka je ekonomicky nejvýhodnější. Na tuto akci, konkrétně na obnovu veřejné zeleně, získalo město dotaci z Operačního programu Životní prostředí ve výši devět set padesát tisíc korun,“ poznamenal Zdeněk Fišer, další z náměstků primátora Statutárního města Prostějov. Zatímco předpokládaná hodnota zakázky činila 7,63 milionů korun bez DPH, vítězná firma předložila nabídku 4,74 milionů korun s tím, že na dílo poskytne zadávacím řízením stanovenou nejvyšší požadovanou záruku, tedy 120 měsíců. 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...