Dobrý večer, dnes je sobota 11.5.2024
svátek slaví Svatava,
zítra Pankrác
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

13 03_amosVětšině žáků a studentů to bude znít jako sci-fi. Ale je to tak. Chemikářka a matikářka se stala nejoblíbenější učitelkou České republiky! Husarský  kousek se povedl Ivance Hájkové z Prostějova. Dlouholetá kantorka Gymnázia Jiřího Wolkera dosáhla v anketě Zlatý Ámos na metu nejvyšší. Dle jejích slov na tom mají hlavní zásluhu právě její studenti.

„Z vítězství mám ohromnou radost. Málem mě z toho trefil šlak,“ prohlásila s bezprostředností sobě vlastní Ivanka Hájková krátce po vyhlášení výsledků. Její první poděkování mířilo ke studentům, kteří přímo při soutěži vytvořili bouřlivou atmosféru. I na pražské finále doprovodil pětašedesátiletou profesorku narvaný autobus, na mnoho zájemců se přitom vůbec nedostalo. Právě studenti GJW museli skromnou učitelku k účasti v soutěži přemlouvat. „Bez nich by do něčeho podobného v životě nešla. Jejich podpora mě však několikrát dojala až k slzám,“ prohlásila pro Večerník Ivanka Hájková.

Finále Zlatého Ámose - ankety o nejoblíbenějšího učitele - proběhlo přesně na Den učitelů 28. března 2014 v hotelu Olšanka v Praze. Celé klání začalo ve dvě hodiny odpoledne, ale již půl hodiny předtím byl kongresový sál plný žáků a studentů, kteří přímo zuřivě podporovali svého favorita. Sálem zněly pokřiky, trumpety, bubny, pískání. Zkrátka atmosféra by si v ničem nezavdala s pořádným hokejovým zápasem. Program zahájil moderátor a redaktor Českého rozhlasu Tomáš Černý, který celým finále provázel.

Do závěrečného klání se probojovalo z celkového počtu padesáti pěti přihlášených šest učitelů. Gabriela Bajková ze Základní školy ulice Mládeže ve Znojmě, Václav Dycka ze Základní školy u Stadionu v Litoměřicích, Ivanka Hájková z Gymnázia Jiřího Wolkera v Prostějově, Jitka Knížková ze Základní školy Šumava v Jablonci nad Nisou, Ivana Smoláková z 34. základní školy v Plzni a Zdeněk Štěpánek z gymnázia Elgartova v Brně. Jejich výkony hodnotila dětská porota, která zvolila Dětského Ámose a hlavní porota, jež vybrala Zlatého Ámose. Jejím předsedou byl jako každý rok Jan Cimický.

Zatímco Dětským Ámosem se stal Zdeněk Štěpánek z Brna a Ámosem sympaťákem pak Václav Dycka z Litoměřic, největší šampiónkou je Prostějovanka Ivanka Hájková. Ta dokonce hrozila studentům i písemkou, po vítězství ale nejspíš dojetím a radostí obrátila. „Písemka by byla, kdybych nevyhrála,“ říká na pódiu s úsměvem vítězka a dodává, že výhru oslaví se studenty velkolepě. „Koupím velkou krabici zákusků a všechny, co tady byli, podělím. Šampaňské jim jako nezletilým bohužel nalévat nemůžu...“

Absolventka ZŠ Luká přešla na Gymnázium v Litovli. Po maturitě v roce 1965 byla přijata na Přírodovědeckou fakultu univerzity Palackého v Olomouci, kterou dokončila o pět let později. Od roku 1971 učí na GJW. „Mezi mé nejoblíbenější učitele patřil dědeček Jaroslav Svozil, který mě od tří let bral do školy ve Hvozdu, kde učil. Tou druhou byla maminka, která mě naučila lásce k divadlu, českému jazyku i hudbě a ukázala mi, jak získat lidi pro to, co je chci naučit,“ zavzpomínala krátce po vyhlášení Ivanka Hájková, jejíž obě dcery pokračují v rodinné tradici.

Se sympatickou a charismatickou laureátkou ceny Zlatý Ámos vám PROSTĚJOVSKÝ Večerník přinese v příštím vydání obsáhlý rozhovor.


  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...