Dobrý podvečer, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

12 03 demolice opJe to paradox dnešní doby. Na obrovských dluzích se dnes dá vydělat víc než na čemkoliv jiném... Kromě bank a „lichvářů“ profitují z neschopnosti splácet půjčky i ti, kteří se je snaží vymoci. Řeč je o insolvenčních správcích a exekutorech. Obě profese v dnešní době zažívají skutečně zlaté časy!

Oděvní podnik zkrachoval a nechal za sebou více jak dvě miliardy dluhů. Z tohoto faktu nemohl mít nikdo radost. Na druhou stranu se na konci kdysi největšího módního gigantu ve střední Evropě dalo také pořádně vydělat. Důkazem jsou nejen manažeři, kteří jej ke krachu fakticky přivedli, ale například také insolvenční správkyně Miloslava Horská. Ta do funkce nastoupila v červnu 2011. Za dva a půl roku práce po soudu poptává přesně 6 181 236 korun. To odpovídá měsíční mzdě přibližně dvě stě tisíc...

Na tyto peníze má přitom ze zákona nárok. Každému insolvenčnímu správci totiž přísluší dvě procenta z výnosu rozprodeje. Čistý zisk se v případě OP Prostějov zastavil na konci roku při 255 milionech korun. Pokud ke dvěma procentům z této částky připočtete ještě jednadvacetiprocentní DPH, dostanete právě více jak šest milionů korun pro Horskou.

Oněch asi 250 milionů korun, které se podařilo prodejem majetku OP získat, je však pouze zlomkem z více jak dvou miliard dluhů, které vedení podniku nadělalo. Všechny vymožené peníze zřejmě poputují na konto České spořitelny, která i tak na půjčkách pro tuto společnost prodělá minimálně přes čtyři stovky milionů korun. Původně však po Oděvním podniku chtěla dokonce částku 1,3 miliardy korun. Ztráta banky by tak činila více jak jednu miliardy korun.

Ostatních celkem 554 věřitelů však pravděpodobně utře nos úplně... Mezi nimi jsou například skupina Pyrghos Lefkos, která mimo jiné odkoupila pohledávky Raiffeisenbank ve výši 402 583 004 Kč, prostějovský Úřad práce (3 278 399 Kč), Finanční úřad Prostějov (5 253 184 Kč) či marketingová společnost TK PLUS (579 025 Kč). Mezi věřiteli najdeme i několik málo exoticky znějících jmen jako například Sergeje Muzyčuka z Prostějova, který po OP chtěl přes dva miliony korun.

Posledními, kdo chtějí na krachu OP vydělat, jsou nepochybně jeho noví vlastníci areálu, kteří se před nedávnem pustili do jeho celkové demolice. Ale to už je jiný příběh...

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...