Příjemnou noc, dnes je pátek 10.5.2024
svátek slaví Blažena,
zítra Svatava
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

12 03 ProchazkaKnihovna je v dnešní době internetu zbytečný přežitek, hlásali v nedávné minulosti dokonce i někteří představitelé města. Večerník se v uplynulém týdnu zaměřil na zjišťování skutečností o činnosti Městské knihovny v Prostějově. A jak zjistil, opak je pravdou! Její ředitel Aleš Procházka za uplynulých šest let svého šéfování dokázal původně podceňované zařízení výrazně pozvednout. Rapidně se zvýšil nejen počet registrovaných čtenářů a půjčených knih, ale i návštěvníků kulturních a vzdělávacích akcí. Knihovna prostě v současnosti zažívá zlatá léta!

V dubnu tomu bude šest let, co je Aleš Procházka ředitelem Městské knihovny v Prostějově. V jaké kondici se toto čím dál tím více vyhledávanější zařízení dnes nachází? „Na jednoduchou otázku použiji jednoduchou odpověď, kterou používám i v souvislosti s děním okolo sebe, prostě lepší už to být nemůže,“ přivítal Večerník s úsměvem na rtech Aleš Procházka, ředitel Městské knihovny v Prostějově. Poté již vážněji přidal. „Jenomže toto tvrzení není zase až tak úplně pravdivé, protože lepší to může být vždycky... Faktem ale je, že od té doby, co osobně knihovnu navštěvuji, má její činnost
i výsledky rok od roku stoupající tendenci. Není to jenom můj subjektivní pocit, dokládají to totiž také statistická čísla.“


Funkci po předchozím řediteli Miloši Kvapilovi přebíral Procházka v roce 2008 a bylo to ve chvíli, kdy i mnozí prostějovští zastupitelé předpovídali v dnešní přetechnizované době knihovně brzký konec. Na radnici dokonce tehdy panovaly diskuze, zda je potřebné investovat do jejího provozu miliony korun a držet ji tak při životě. „Ano, spousta komunálních politiků tvrdila, že knihovna už nemá v této moderní společnosti místo. Tyto názory se ale naštěstí nenaplnily a podle všeho ani nenaplní. Nepotvrdily se tudíž zlé předpovědi, že dnešní mládež bude sedět doma na zadku u internetu a o knihy nebude mít žádný zájem. Naopak potřeba kulturně-vzdělávacího centra v Prostějově je v současnosti naprosto zřetelná,“ pochvaluje si Aleš Procházka.
Hlavní činností Městské kni hovny v Prostějově je pochopitelně samotné půjčování knih a dokumentů, nejde ovšem zdaleka o jedinou nabídku. „Půjčování knih je taková poměrně staromódní záležitost, ale přesto jde o zásadní činnost knihovny, což potvrzují čísla. Kromě toho ale také nabízíme vzdělávací akce, zábavu, kulturně-společenská představení, besedy a další aktivity. Jde skutečně o velice široké spektrum činnosti.

Co se týká samotného půjčování knih, v poslední době v Prostějově dominují u nás ti nejmenší čtenáři. Dětská knihovna na Vápenici, to by byla jedna velká zvláštní kapitola. Je o ni obrovský zájem,“ poznamenal k aktivitám městské knihovny její ředitel.

Paradoxně i prostějovské kni hovně pomohla k většímu počtu čtenářů finanční krize. Nové knihy jsou drahé, proto spousta rodičů volí pro své děti možnost jejich zapůjčení v knihovně. „Jistě, zdražování knížek má velký vliv na to, že v naší knihovně nastal v posledních letech příliv nových čtenářů. Víte, nejenom já se řídím mottem, že když člověk nečte, je omezený. A když je omezený, tak je hloupý, a každý si s ním může dělat, co chce.

A toto si uvědomují čím dál častěji i rodiče, kteří vedou své děti ke čtení. Trvám však na tom, že zvyšující se úroveň služeb Městské knihovny v Prostějově spočívá i v raketovém vzestupu kulturně-společenských akcí, které pořádáme,“ zdůraznil Aleš Procházka. Provoz prostějovské knihovny stojí ročně zhruba devět milionů korun. Největší tíhu financování nese zřizovatel, což je magistrát Statutárního města Prostějov. „Radnice se chová vůči knihovně velmi vstřícně a musím zároveň dodat, že od začátku mého působení v pozici ředitele si radní i zastupitelé rok od roku uvědomují potřebnost této instituce a její smysl. Roční rozpočet knihovny je devět milionů korun, ale ne všechny tyto peníze jdou z městské pokladny. Něco si dokážeme vydělat sami a zhruba půldruhým milionem korun nám na činnost přispívá také Olomoucký kraj. Pod naši správu totiž spadají i knihovny na celém území bývalého okresu Prostějov,“ vyjádřil se k financování knihovny Aleš Procházka.

Takzvaně hlavní knihovna sídlí v Prostějově na Skálově náměstí, dětskou najdete na ulici Vápenice a další dvě menší pobočky ještě v budově Reálného gymnázia ve Studentské ulici a na Sídlišti Svobody. V těchto čtyřech knihovnách si v roce 2013 vypůjčilo 5 967 čtenářů celkem 292 304 knih. Městská knihovna v Prostějově pak každým rokem přikupuje pro své klienty zhruba šest tisíc nových knih. A pak že nejsme městem knihomolů...

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...