Dobrý podvečer, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

10 13_setkaniProstějovští radní pokračují v pravidelných setkáních s občany Prostějova. Po Žešově a Vrahovicích zamířili tentokrát na sídliště E. Beneše. Tedy na velmi horkou půdu, neboť město se v posledních týdnech stalo terčem kritiky za přípravu výstavby parkoviště u fotbalového hřiště. Ale ve školní jídelně ZŠ E. Valenty se ve čtvrtek večer diskutovalo pochopitelně i o jiných tématech, které zdejší obyvatele tíží... Setkání s občany sídliště E. Beneše a okolí mělo menší zpoždění, neboť radní kvůli návštěvě prezidenta republiky na radnici dorazili o pár minut později. „Tož Zeman má přednost, to je jasný,“ utrousil ironicky jeden z přítomných důchodců.

Vzápětí se ale rozvinula diskuze, která mnohdy přerostla do emotivních výpadů. „Fotbalisti prostě potřebují betonový plac pro svá auta, tak vy jim jdete na ruku. A jestli to bude vadit nám, to se vůbec neptáte...,“ směřoval muž svoji výtku radním k přípravám na výstavbu parkoviště pro sedmačtyřicet aut u fotbalového hřiště. „Ale vždyť nikde není psáno, a ani jsme to nikdy neprezentovali tak, že parkoviště bude sloužit jenom pro fotbalisty nebo návštěvníky utkání. To parkoviště budete využívat i vy! Vždyť si pořád stěžujete, že na sídlišti nemáte kde parkovat,“ odpověděl Antonín Zajíček, vedoucí odboru rozvoje a investic prostějovského magistrátu.

Co se týká ještě tohoto tématu, obyvatele sídliště E. Beneše dále zajímalo, zda bude průjezdné do severního vnitrobloku. To by podle nich bylo nebezpečné zejména pro hrající se děti. „To vás mohu uklidnit, zatím průjezdné sice je, ale jenom pro auta stavební firmy, která tu donedávna rekonstruovala vnitroblok, a teď se připravuje stavba parkoviště. Jakmile se dokončí, tento prostor bude uzavřen a osazen dopravní značkou zákazu vjezdu. Kontrola jejího dodržování pak už bude na policii,“ snažil se zmírnit rozbouřenou atmosféru Zdeněk Fišer, náměstek primátora Statutárního města Prostějov.

Vzápětí občané poukázali na stálou nebezpečnost nechráněného železničního přejezdu, zbytečně pokácený letitý javor u autobusové zastávky či problém lidí z Veleslavínské ulice s enormním nárůstem dopravy. „Přejezd bude v blízké době v rámci rekonstrukce křižovatky v Olomoucké ulici osazen závorami. Javor být pokácen musel, jelikož na základě posudku dendrologů měl nestabilní silné větve. A brzy již vyřešíme problém vás, kteří bydlíte ve Veleslavínské ulici. Vím, že touto lokalitou si řidiči zkracují cestu na Olomouckou, protože se jim nechce čekat ve frontě vozidel. Ve Veleslavínské instalujeme dopravní značky zakazující průjezd ulicí,“ odpověděl na dané otázky první náměstek primátora Jiří Pospíšil.

Na setkání s občany si radní vyslechli ještě kritiku za nekvalitní služby při odvážení odpadu, údajně odfláknutou rekonstrukci komunikace v ulici E. Valenty i na chybějící pískoviště na dětských hřištích. Padaly ale také rozumné návrhy, které si představitelé města zapsali do svých notýsků. „Mohli byste ještě nechat opravit zídky na dětských hřištích a namalovat na ně branky pro kluky, kteří hrají hokej nebo florbal,“ navrhla mladá maminka. „Za mého mládí pamatuji, že u bistra na Hloučele bylo krásné vybetonované jezírko, kde jsme se koupali a také dětské prolézačky. Teď je tam jenom bahno a nepořádek. Nešel by tento kdysi krásný koutek pro oddych obnovit?“, zeptal se zase muž středního věku. „To jsou velmi praktické a dobré připomínky, které určitě projednáme,“ ujistil primátor Miroslav Pišťák.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...