Dobré odpoledne, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

10 06_havlickovaTechnický stav silniční komunikace v Havlíčkově ulici je stále v horším a horším stavu. Už před dvěma lety Večerník informoval o plánu města provést zde totální rekonstrukci vozovky, na níž se dlážděný povrch doslova hroutí před očima. Problémem ovšem je rozsáhlý kořenový systém okrasných buků, který ničí silnici. A to zde přitom za krátký čas v době rekonstrukce křižovatky v Olomoucké ulici povede hlavní objízdná trasa!

„Vozovka v Havlíčkově ulici je tvořená z dlažebních kostek, které zespodu narušuje kořenový systém okrasných buků. Její konstrukce je navíc řešena klenbou, která je opřena do krajních obrubníků. Pod nimi je dnes už málo únosné podloží, takže kraje silnice se neustále propadají,“ uvědomuje si problém Zdeněk Fišer, náměstek primátora Statutárního města Prostějov.

„Je pravda, že s těmito problémy se potýkáme už pět let. Stejnou dobu už máme vypracovaný projekt rekonstrukce, nicméně stojíme před závažným rozhodnutím, co se stromy, které zde rostou už desítky let. Pokud začneme rekonstrukci vozovky, máme dvě možnosti. Buď pod komunikací odstranit kořeny a čekat, co to udělá se stromy samotnými, nebo je rovnou vykácet a nahradit novými,“ zauvažoval Fišer.

Jak však jedním dechem poznamenal, letos se do generální opravy silnice v Havlíčkově ulici město rozhodně pouštět nebude. Už vzhledem k tomu, že přibližně za dva měsíce bude totiž právě Havlíčkova ulice důležitou součástí objízdné trasy. „Zřejmě už na konci dubna bude zahájena rekonstrukce křižovatky v Olomoucké ulici a Havlíčkovou povede hlavní objízdná trasa pro veškerou dopravu. Dlážděná komunikace tak dostane ještě víc zabrat,“ je přesvědčen náměstek primátora zodpovědný za stavební investice ve městě. Podle něj by oprava Havlíčkovy ulice mohla být dána do rozpočtu města na rok 2015. „Budeme ale muset úzce spolupracovat s odborem životního prostředí, který musí určit, jak vyřešit problém s kořenovým systémem a stromy samotnými v Havlíčkově ulici,“ uzavřel toto téma Zdeněk Fišer.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...