Dobré odpoledne, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

10 03_hajkovaJestliže nemáte to štěstí, že vlastníte svůj byt či rodinný domek, nebo že vám kapsy přetékají penězi, pak to s bydlením rozhodně nemáte jednoduché. Ke konci roku 2013 bylo v takzvané bytové nouzi hned 666 Prostějovanů. Tento počet lidí zažádal magistrát či Domovní správu o přidělení městského bytu či bytu v domě s pečovatelskou službou. Neoblíbený pořadník čítá dnes 425 žadatelů o běžné byty, dalších 241 osob, převážně seniorského věku, se marně domáhá sociální výpomoci. Jak Večerníku přiznal jednatel Domovní správy v Prostějově Vladimír Průša, běžný smrtelník čeká na přidělení městského bytu v průměru pět až šest let!

Ze statistických čísel Domovní správy navíc vyplývá, že v současnosti magistrát disponuje už pouze 1 172 městskými byty. Přitom ještě v roce 2007 město vlastnilo 1 856 bytů. Proč ten značný úbytek? „Od devadesátých let minulého století byla dlouhodobou koncepcí města privatizace bytového fondu. I v posledních volebních obdobích převládal názor, že nejlépe se o bytové domy postarají přímo jejich majitelé prostřednictvím bytových družstev a sdružení vlastníků. Že je tato cesta správná, potvrzují v drtivé většině rekonstruovaná panelová sídliště, kterými se Prostějov ve srovnání s ostatními městy může chlubit. Prostě, těmi nejlepšími hospodáři jsou soukromí vlastníci. Město z hlediska bytového hospodářství plní významnou roli zejména v sociální oblasti,“ vysvětluje současnou koncepci bytové politiky magistrátu Jiří Pospíšil, první náměstek primátora Statutárního města Prostějov. 

Jak již bylo zmíněno, v pořadníku žádostí o městský byt je nyní celkem 666 občanů. To je hodně vysoké číslo. „Bytová komise není schopna uspokojit v krátké době všechny tyto žádosti. Na druhou stranu je nabídka na trhu bytů dostatečně široká, a to za obdobných finančních podmínek, které by nabídlo město. V případě domů s pečovatelskou službou je situace složitější, žádostí je mnoho, ale míst málo. Souvisí to s absentující státní podporou výstavby takových zařízení v minulých letech,“ konstatuje Pospíšil a na otázku Večerníku, zda svízelnou bytovou situaci nehodlá město řešit vlastní výstavbou, odpověděl zamítavě. „Jak jsem řekl, nájemních bytů je na volném trhu dostatek, nabídka převyšuje poptávku, proto o výstavbě bytových domů neuvažujeme. Pokud člověk chce, tak dnes může bydlet ze dne na den! Stačí oslovit některou z realitních kanceláří, zapátrat na internetu, nebo projít inzeráty v místních médiích,“ poradil všem lidem bez přístřeší první náměstek primátora.

Není tudíž ovšem divu, že existuje sáhodlouhý pořadník, který se dopředu zrovna dvakrát „nehýbe“. „Žadateli zapsanému v pořadníku jsou přiděleny body za jednotlivá kritéria podle schváleného bodového systému a na základě získaného počtu bodů je umístěn v pořadníku. V případě uvolnění bytu je volná nemovitost nabízena žadatelům dle vytvořeného pořadí. Poté je předložen návrh na pronájem bytu radě města, která má konečné slovo při schvalování a následnému přidělení,“ vysvětluje systém Vladimír Průša, jednatel Domovní správy v Prostějově. Jak ale vzápětí dodal, pohyb s přidělovanými byty přece jen v Prostějově je. „Opticky to vypadá, že se pořadník nehne, ale každý rok někdo ukončí pronájem, a my ten byt okamžitě přidělíme. Například vloni jsme uspokojili třiadevadesát žadatelů, takže od tohoto počtu odvozuji, že na byt se v Prostějově čeká v průměru pět až šest let,“ řekl Večerníku šéf Domovní správy.

V poslední době město začalo preferovat nový systém a nabízet zájemcům volné byty s tím, že si je sami opraví a vynaložené náklady se jim pak odečtou z nájmu. „Tento systém se osvědčil jen částečně, některé byty se pronajaly, další na své nové pronajímatele teprve čekají. I to nasvědčuje tomu, že dostupných bytů je v Prostějově dostatek,“ myslí si opět Jiří Pospíšil. „Není ale pravdou, že město upřednostňuje pronájem na opravy na vlastní náklady. Toto se týká pouze vytypovaných bytů, které jsou k tomuto účelu vhodné. Myslím si, že to poskytuje možnost řešení bytové situace některých zájemců a je to pouze doplňkem klasického systému přidělování bytů,“ připomíná Vladimír Průša.

Volných městských bytů je v Prostějově žalostně málo a podobně neradostná situace je u seniorů, kteří žádají magistrát o možnost bydlet v domě s pečovatelskou službou. Radnice nemůže vyhovět 241 žadatelům, navíc radní vůbec neuvažují o výstavbě vlastního domu s těmito sociálními službami. „Jak jsem zmínil, dotační politika státu v této oblasti nebyla prioritou. Jsem ale zastáncem toho, abychom se na podporu státu nespoléhali a v nejbližší době připravili investiční záměr výstavby alespoň jednoho takového zařízení. Stejně tak jsem již deklaroval podporu projektů zařízení pro seniory i na komerční bázi, které připravuje několik privátních investorů,“ nabídl alespoň trochu optimismu do budoucna první náměstek primátora Prostějova Jiří Pospíšil.

10 03_Graf_domovni_sprava

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...