Dobré odpoledne, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

09 03_smrtici_alkoholV době prohibice prodávali pančovaný alkohol, který mohl zabíjet. Do vězení však nepůjdou, pokuta jim už nehrozí a podnikat mohou dál... Co je však nemine, to je povinnost zaplatit přes dvě stě tisíc korun, které padly na léčení jednoho ze štamgastů. Tak by se dal shrnout úterní rozsudek prostějovského soudu nad provozovateli hostince U Klokana Richardem Ozaničem a Michalem Burgetem. Ještě vysmátější pak může být Jaroslav Cifr z Oseku nad Bečvou, který jim smrtící rumový koktejl dodával.

Metanolová aféra v Prostějově tímto skončila. Zdá se však, že  nic nebrání tomu, abychom si ji opět zopakovali! Obžalovaní v metanolové aféře týkající se hostince „U Klokana“ se v úterý u Okresního soudu v Prostějově sešli naposledy. Jeho dva někdejší majitelé Richard Ozanič a Michal Burget se přiznali k tomu, že v průběhu metanolové aféry svým hostům nabízeli rum, který kupovali v neoznačených a neokolkovaných šestilitrových barelech. Rozbor vzorků zabavených přímo v jejich hospodě navíc dokázal, že obsahovaly vysoké množství metanolu. Dva z hostů skončili po otravě v nemocnici, jen zázrakem ani jeden z nich nezemřel...

Smrtící alkohol dodával do prostějovského hostince „U Klokana“ Jaroslav Cifr. „Vystajlovaný“ blonďák v sobě ovšem našel dostatek drzosti k tomu, aby i navzdory přesvědčivým důkazům před soudem absolutně vše popřel. Nebyl však sám, komu půldruhý rok od propuknutí aféry METANOL, která nemá v historii České republiky obdoby, už otrnulo...


My nic, my muzikanti...
„Celé je to pokus zlikvidovat moje podnikání,“ prohlásil ve své závěrečné řeči Michal Burget, jež známé pohostinství „U Klokana“ stále provozuje. Burgetův obhájce pak hojně poukazoval na to, že policie zabavené vzorky správně neoznačila, že laboratoř jich měla k dispozici pouze malé množství a také na možnost, že se oba poškození mohli otrávit v hostinci „U Anděla“, kde rovněž popíjeli. „V této restauraci byla provedena kontrola, která nic závadného neobjevila,“ oponoval poslední námitce státní zástupce Ivo Černík.
Jediným z obžalovaných, který naplno uznal, že šlápl vedle, tak zůstal Richard Ozanič. Nejenže během „šťáry“ policii dobrovolně vydal lahve, které obsahovaly nebezpečný alkohol, kromě toho se po patnácti letech rozhodl v pohostinství skončit, a v současnosti se živí se jako lakýrník. „Nechtěl jsem nikomu uškodit, poškozeným jsem se už omluvil,“ zachoval si tvář Ozanič.

Hrozilo jim maximálně půl roku

Navzdory zcela rozdílným přístupům z toho všichni obžalovaní vyšli v podstatě stejně. Ačkoliv stát obírali o peníze ze spotřební daně, svým zákazníkům prodávali pančovaný alkohol a hlavně nezbývalo moc, aby i je zabili, od soudu odešli s poměrně nízkými tresty. Richard Ozanič a Michal Burget dostali dva měsíce podmíněně, Jaroslav Cifr řídící se heslem zatloukat, zatloukat, zatloukat vyvázl s čtyřměsíční podmínkou. „Všichni jste museli dobře vědět, že prodáváte minimálně podezřelý alkohol. To, že se oba poškození otrávili metanolem, je nepochybné. Stejně tak ze znaleckého posudku jasně vyplývá, že vzorky zabavené v hostinci metanol obsahovaly,“ zdůraznila při úterním stání soudkyně Ivona Otrubová, která přesto na jednání obžalovaných neobjevila žádný přímý úmysl. Podmíněné tresty pak ani „neokořenila“ o pokutu či zákaz činnosti. „Richardu Ozaniči a Michalu Burgetovi polehčuje jejich spolupráce s policií. To se však nedá říci o Tomáši Cifrovi,“ doplnila Otrubová s tím, že za nedbalostní trestný čin „Ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty“ nemohla udělit trest vyšší než šest měsíců.

Musí platit pojišťovně

Všichni tři muži by tak z celé záležitosti vyklouzli velmi hladce, kdyby každý z nich nemusel zaplatit něco přes 70 tisíc korun. Léčení postiženého „štamgasta“ totiž Českou podnikatelskou pojišťovnu přišlo na 221 tisíc korun, a ta je u soudu požadovala právě po obžalovaných, kvůli nimž muž v nemocnici skončil.
Rozsudek, který dosud nenabyl právní moci, odsouzení si stejně jako státní zástupce ponechali lhůtu pro možnost odvolání.
Večerník koncem uplynulého týdne zkontaktoval osobně Michala Burgeta se žádostí o vyjádření, ten však rozhovor odmítl a komentovat nechtěl ani úterní rozsudek...

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...