Příjemnou noc, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

09 01_otvírák1Otec hrozí: „Jestli to policie nevyšetří, POTEČE KREV!“ Toto už je opravdu vážné! Prostějovu reálně hrozí konflikt dvou etnických skupin. Předminulé úterý večer skupina čtyř holých lebek brutálně napadla čtrnáctiletého Roma. Jeden ze skinů ho na tržnici povalil na zem a zkopal jej do břicha i hlavy! Školáka převezla sanitka do nemocnice s  pohmožděninami na celém těle. Když se otec napadeného mladíka o incidentu od policistů dozvěděl, popadl ho amok a dal se do vlastního pátrání po útočnících.

Jednoho z nich po pár dnech našel se svými bratranci na hlavním nádraží. A setkání mohlo skončit tragédií! „Ten skinhead na mě vytáhl pistoli a chtěl zastřelit! Nechtěli jsme odvetu a zmlátit ho, požadovali jsme po něm, ať se přihlásí policii. Chceme jen spravedlnost. Ale jestli policisté napadení mého syna zametou pod koberec, vezmeme tu spravedlnost do svých rukou. A pak v Prostějově poteče krev,“ nebránil se v exkluzivním rozhovoru pro Večerník emocím muž, který si nepřál být jmenován, avšak redakce zná jeho přesnou identitu.  A že nejde v žádném případě o ojedinělý případ násilí, netřeba připomínat. Za poslední měsíce došlo už k několika fyzickým útokům jak ze strany Romů na „bílé“ jedince, tak naopak skinheadů na členy romské komunity. A to se ještě do Prostějova chystají k pochodům aktivisté proti rasové nesnášenlivosti!

Prostějov/mik - V prostoru tržnice v Úprkově ulici došlo v úterý 18. února večer k brutálnímu fyzickému napadení čtrnáctiletého Roma. Podle svědectví nezletilého školáka a jeho otce, kteří oba poskytli Večerníku exkluzivní vyjádření, šlo o čtveřici mladíků, jenž se hlásí k hnutí skinheads. „Šel jsem okolo tržnice se dvěma bratranci, když nás napadli asi dvacetiletí muži s holými hlavami. Jeden z nich mě povalil na zem, kopal do břicha i do hlavy. A bil mě i pěstmi. Přitom křičel, že jsem černá svině,“ svěřil se Večerníku školák snědé pleti. „Nenechám to tak. Jestli to policie dostatečně nevyšetří, poteče v Prostějově krev,“ dodává jeho otec, který si nakonec nepřál být jmenován, ale jeho identitu má redakce Večerníku k dispozici.
K brutálnímu útoku na romského žáka základní školy došlo poté, co se v Prostějově naopak odehrála série násilností ze strany romských raubířů na „bílé“ občany. Z toho mnozí vyvozují, že v našem městě se zřejmě schyluje k rasové válce. „Předminulé úterý večer na mě zvonili policisté a oznámili mi, že neznámí pachatelé fyzicky napadli mého čtrnáctiletého syna. Bylo mi hrozně, během pár minut jsem byl u tržnice a jen jsem viděl, jak ho odváží sanitka do nemocnice. Utrpěl spoustu pohmožděnin po celém těle, včetně hlavy,“ vzpomíná na otřesný zážitek z večera 18. února muž, jenž od té chvíle má červeno před očima. A nijak to neskrývá... „Můj kluk dva z těch útočníků poznal a policii je identifikoval. Jeden z nich do něho bušil a kopal, po chvíli se ho zeptal, jestli má u sebe nějaké peníze. Neměl ani korunu, tak ho ten skin začal zase mlátit. Nepomohlo ani to, že ho syn několikrát prosil, ať ho nechá, dokonce se hrůzou pomočil. Pak se můj kluk doplazil do Zlaté brány, kde si ho všiml člen bezpečnostní agentury. Ten naštěstí hned přivolal policii,“ popsal táta zbitého chlapce další běh událostí.
Skutečnost, že se dozvěděl identitu dvou ze čtyř útočníků, může být nebezpečná. Romský otec se totiž po nespokojenosti s přístupem policie dal na vlastní pěst do pátrání po skinheadech, kteří málem zmrzačili jeho syna. „Můj kluk ani po čtrnácti dnech nebyl vůbec u výslechu, nebyl sepsán žádný protokol. A když jsem se byl na policii informovat, jak postupuje vyšetřování, bylo mi řečeno, že věc bude šetřena pouze jako přestupek! To mě rozčílilo. Ani si nedovedete představit, co teď celá rodina prožíváme. Syn se probouzí ze spaní, buď já, nebo manželka ho musíme doprovázet i na záchod, protože za každým rohem vidí někoho, kdo ho zbije. Už jsme vyhledali pro kluka psychiatrickou pomoc, takhle to dál nejde,“ uvedl muž, který na rozdíl od mnohých Romů v Prostějově se snaží žít s celou rodinou naprosto slušným způsobem života.
Přesto teď hrozí, že kvůli spravedlnosti se z něj stane mstitel.
A k prvnímu incidentu už došlo! „Jak jsem už řekl, dva z těch útočníků znám a tak jsem požádal své bratrance a vydali jsme se je společně hledat. Jednoho z těch skinheadů jsme potkali na hlavním nádraží. Nechtěl jsem ho napadnout, jenom jsem mu řekl, ať se okamžitě přihlásí policii a přizná se k napadení mého syna. Společně s bratranci jsme ho zatlačili až do kouta nádražní haly a když neměl už kam utéct, vytáhl na mě pistoli! Nelekl jsem se ho, řekl jsem mu, ať mě klidně zastřelí, ale že musí pykat za mého syna. Někdo zavolal policajty a během chvíle se k nádraží sjelo asi pět policejních aut. Jednomu z policistů jsem řekl, že se jedná o násilníka, který přepadl mého syna. Zavolal jsem i klukovi, aby přišel na nádraží a toho skina identifikoval. Stalo se, policisté si to zapsali a odjeli. A už je to druhý týden a vůbec nic se neděje. Ani jeden z těch skinheadů, které můj syn poznal, nebyl u výslechu, stejně jako nikdo z policie nesepsal protokol s mým synem. Když jsem se byl zeptat na policejní služebně, co se bude dít dál, bylo mi řečeno, že snad z toho udělají přestupek,“ pokrčil zlostně rameny Rom. „Chtěl jsem, a nadále na tom trvám, aby celou věc řádně a spravedlivě vyšetřila policie.
A aby samozřejmě rázně zakročila. Nebudeme nečinně přihlížet tomu, jak někdo bezdůvodně mlátí naše děti! Nemůžeme za to, že jsme tmavé pleti a že jsme se tak narodili. Ano, chápu, že v současnosti je v Prostějově značné rasové napětí kvůli cikánům, kteří se dopouštějí trestné činnosti a fyzicky napadají vás bílé. Ale proč ani toto policie rázně nešetří a nepotrestá viníky? Proč nad cikány přivírá oči? Pokud rasové násilí, a to z obou stran, nebude policie řešit, jsme už v naší komunitě domluveni, že spravedlnost převezmeme do vlastních rukou! Bude to prostě boj na život a na smrt a poteče u toho krev,“ posílá vzkaz policii i prostějovské veřejnosti otec napadeného čtrnáctiletého chlapce.
Večerník v pátek oslovil policii a položil několik konkrétních otázek na průběh násilného incidentu i na vzrůstající rasové napětí v Prostějově. „Vaše dotazy k případu jsem zaslala příslušnému oddělení Policie ČR v Prostějově. V rámci zjištění naprosto objektivních informací se vyjádříme během příštího týdne,“ přislíbila Večerníku Irena Urbánková, tisková mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR Olomouckého kraje.
I nadále tak budeme situaci okolo rasistických nálad v Prostějově pečlivě sledovat a veřejnost okamžitě informovat.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...