Dobré ráno, dnes je čtvrtek 16.5.2024
svátek slaví Přemysl,
zítra Aneta
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram
VIDEO A FOTOGALERIE: Tohle ani v té nejluxusnější restauraci k obědu neseženete! Pochoutky vyrobené z kvalitní domácí zeleniny a ovoce upravené dle těch nejosvědčenějších rodinných receptů mohli ochutnat všichni, kteří uplynulou sobotu po obědě dorazili do košíkárny Domova u rybníku ve Víceměřicích. Jelikož se této obci všeobecně přezdívá Mexiko, místní zahrádkáři zde letos uspořádali již sedmý ročník čím dál oblíbenější Mexické zeliády. 
Letos se ve Víceměřicích sešlo rekordních 144 vzorků nejrůznějších pochoutek, které se utkaly v celkem pěti kategoriích. Stejně jako loni tu bojovala různě ochucená zelí, okurky, zeleninové přílohy a ovocné mlsy. Letošní novinkou bylo klání šestice medů. „Tak vysokou účast jsme nečekali. Loni jsme tu měli necelou stovku vzorků. Bude to zřejmě tím, že do soutěže se čím dál více zapojují lidé z okolních vesnic. Nejvzdálenější vzorek k nám doputoval z Mostkovic,“ vysvětlil Ludvík Ševčík, předseda místních zahrádkářů, kteří akci pořádali. Zároveň zdůraznil, že soutěž by měla být hlavně pro místní. „I ti, kteří soutěží už několikrát prošli, by neměli ztrácet naději. Vše hodnotí příchozí lidé. I když se někteří vrací, pokaždé k nám dorazí i někdo jiný. Navíc nezáleží pouze na receptech, ale také na kvalitě ovoce, které se daný rok urodilo,“ vysvětlil Ševčík, že do klání se může zapojit skutečně každý. Mezi hodnotiteli se často objevovali samotní účastníci soutěže. „Loni jsem se tu byl s přítelkyní podívat jako divák a líbilo se mi tu. Proto jsem se rozhodl letos přihlásit přímo do soutěže a to s našimi jedinečnými okurkami. Recept na ně neprozradím, je to rodinné tajemství, které si u nás předáváme z generace na generaci,“ usmíval se třiatřicetiletý David Divil z Prostějova.  Největší konkurence byla letos v kategorii dětských mlsů. S obzvláštním zaujetím je však hodnotili zejména dospělí. Několik desítek přítomných labužníků mohlo porovnávat chuť čtyřiapadesáti převážně sladkých vzorků. „Původně se mi do toho moc nechtělo. Bál jsem se, že než to všechno ochutnám, dostanu cukrovku. Ale nakonec jsem se do toho pustil a nelitoval. Neoslovily mě snad pouze tři vzorky. Ostatní byly výtečné. Nejlepší známku, tedy jedničku, jsem dal asi šesti z nich. Pokud si pamatuji, patřily mezi ně například hned dvě jahodové marmelády, které byly prostě famózní,“ prozradil Večerníku dvaatřicetiletý Martin, který letos do Víceměřic dorazil již podruhé. S jeho hodnocením se ostatně shodoval názor podstatné části hodnotitelů. Právě jahodové marmelády tuto velice nabitou kategorii nakonec zcela ovládly.  Přestože členská základna Svazu zahrádkářů ve Víceměřicích není z nejmladších, jejich aktivitu by jim mnohé „mladší“ organizace mohly závidět. Kromě čím dál oblíbenější zeliády organizují například ještě „vrcholový výstup“ na nedalekou Předinu. Díky jejich neutuchajícímu nadšení by se všichni fandové vybraných chutí měli ve Víceměřicích setkat opět příští rok. 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...