Příjemnou noc, dnes je pátek 17.5.2024
svátek slaví Aneta,
zítra Nataša
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

04 nehody_sedmisloupecTéma vysoce aktuální. Po další smrtelné tragédii si stále více lidí klade otázku, zda stromy vedle silnic jsou tou pravou příčinou nehod s nejhoršími možnými následky, nebo si za osud v dlouhé řadě podobných neštěstí mohou řidiči sami. Na toto téma se v posledních dnech znovu rozhořely bouřlivé diskuze. Vše opětovně odstartovala nedávná tragédie na silnici mezi Vícovem a Ohrozimí, při níž vyhasly životy dvou mladých mužů po nárazu do stromu. Večerník v této souvislosti požádal o vyjádření odborníka - dopravního inženýra Dopravního inspektorátu Policie ČR v Prostějově Michaela Vafka.

Ten nás prostřednictvím tiskové mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR Olomouckého kraje seznámil i se statistikou nehod vozidel se stromy. A nejsou to rozhodně nikterak příznivá čísla! Přicházejí zprávy, které bývají opravdu otřesné. Mladík s autem narazil do stromu a uhořel, do stromu narazila řidička, která v autě vezla tři děti, srážku se stromem vedle silnice nepřežil devatenáctiletý řidič společně se svým spolujezdcem. Toto jsou jen kusé zprávy z policejních zdrojů. Už jen z nich běhá mráz po zádech... Stále větším problémem ale je, že během posledních let jich neuvěřitelně přibývá!
Jak je to možné, že srážek aut se stromy, které vedle silnic rostou desítky let, je tolik a řidiči si z toho pořád neberou ponaučení? Nebo je to vinou právě těch stromů? „Nejenom dopravní inženýr, ale i policisté obecně v rámci výkonu služby vyhodnocují dopravně bezpečnostní situaci. V případech, kdy zjistí závadu ve sjízdnosti, komunikační závadu, či jiné okolnosti, které ohrožují bezpečnost i plynulost silničního provozu, činí kroky směřující k nápravě stavu. Především svým přímým působením i celou řadou dalších opatření, včetně podnětu správcům, respektive majitelům komunikací,“ nastínila Večerníku přístup patřičných složek Irena Urbánková, tisková mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR Olomouckého kraje.
Vzápětí odpověděla i na hypotetickou otázku, kdo vlastně může za uvedené tragédie, zda stromy či nepozornost či jiné chyby samotných řidičů? „Dotaz, kdo může za tyto dopravní nehody, zda stromy či řidiči, je v tomto případě naprosto nesprávně položen. Řidič musí podle zákona přizpůsobit jízdu svým schopnostem, stavu a povaze vozovky i okolnostem vyvolaným silničním provozem. Vždy se řidiči buď nezkušeností, přeceněním svých schopností, momentální zdravotní indispozicí a podobně dopustí omylu vedoucímu k dopravní nehodě. Havárie jsou všude na světě a neexistuje stát, kde by k dopravním nehodám nedocházelo. Otázka má znít, jak snížit následky případných nehod. Takto zní i jedno ze základních hesel Strategie bezpečnosti silničního provozu v České republice na roky 2014 až 2020. V něm se počítá s celou řadou opatření. Nejde jenom o stromy kolem silnic, ale o celkový komplex problémů. Stromy kolem silnic tvoří pouze jednu ze skupiny problému bezpečného utváření našich silnic,“ prezentuje názor Policie ČR Irena Urbánková.
Jenom v posledních třech letech bylo srážek aut se stromy na Prostějovsku více než dost.
A bohužel s tragickými následky. V září 2011 nevybral dvacetiletý řidič zatáčku mezi Dubany a Smržicemi a po nárazu do stromu v autě uhořel. Podobně dopadl šofér v listopadu loňského roku na silnici mezi Studencem a Olšany u Prostějova. V lednu 2013 pak mezi Vícovem a Ohrozimí zahynul po smyku na zledovatělé vozovce a následné srážce se stromem prostějovský lékárník. Jeho čtyřletá dcera, kterou vezl do školky, přežila. A pochopitelně v živé paměti máme tragédii z nedělní noci dne 12. ledna 2014, kdy opět mezi Vícovem a Ohrozimí zahynuli v Alfě Romeo po postupné srážce se dvěma stromy dva mladí muži. Třetí v autě byl s těžkým zraněním převezen do nemocnice. Tato havárie je na samotném začátku vyšetřování.
A jaký názor na stromy rostoucí v těsné blízkosti silnic máte vy, čtenáři Večerníku? Jsou příčinami tragédií, nebo si za neštěstí můžeme my sami, řidiči? Napište nám!

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...