Příjemnou noc, dnes je středa 29.5.2024
svátek slaví Maxmilián a Maxim,
zítra Ferdinand
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

1 ruinyPouze necelý měsíc po své kolaudaci v Alojzově kompletně vyhořela výrobní hala jedné z nejúspěšnějších společností v regionu. Podobné technologie, jako byly v Elmo-plastu, má dle vedení podniku jediná firma v Evropě. Továrna zabývající se výrobou plastových potrubí do vodovodů a kanalizací však nevyhořela celá. A tak provoz v nepoškozených objektech byl v uplynulém týdnu obnoven. Vyhořelé torzo se brzy začne bourat, na jeho místě by ještě letos měla vyrůst nová hala. Nikdo ze stávajících zaměstnanců se tudíž o své pracovní místo nemusí bát.

Elmo-plast koncem roku zasáhl požár s rekordní škodou v celém Olomouckém kraji. Navzdory tomu byl již v uplynulém týdnu ve fabrice opět obnoven provoz. „Výroba plastového potrubí není ohrožena a bude probíhat dle plánu. Zaměstnanost zůstává na úrovni před požárem,“ zvěstoval dobré zprávy majitel Elmo-plastu Ivo Martínek, který poskytl Večerníku exkluzivní vyjádření. Požár naštěstí nezasáhl celý podnik, vyhořela „pouze“ jedna hala. „Tento objekt byl zkolaudován pátého prosince, do té doby v ní asi rok probíhal zkušební provoz. Nyní měla přejít do plného provozu. Uvnitř byly nejmodernější technologie, které kromě nás má jediný podnik v Evropě,“ nastínil Miloslav Řehulka, šéf ekonomického oddělení Elmo-plastu, který obrovský požár odhalil jako první.

„Po celozávodním volnu jsem přišel do práce před šestou ráno. Asi za půl hodiny jsem vyšel z kanceláře ven, abych si zakouřil. Tehdy jsem zjistil, že nová výrobní hala hoří. Kdy byla přesně zapálena, jsem nebyl schopen určit, nikoho cizího jsem v areálu neviděl. Moje hlavní starost byla zavolat hasiče a majitele,“ popsal Večerníku první momenty Miloslav Řehulka.

Vyšetřování příčin požáru, které na místě prováděli experti z řad policistů a hasičů, již bylo ukončeno. „Další postup bude odstranění stavby a sanace okolí. Následovat bude již zmíněná výstavba nové haly a instalování stejných strojů, které byly v té původní. Předpokládáme, že do konce letošního roku bude v nové hale obnovena výroba. Investice na demolici staré a výstavbu nové haly bude o něco vyšší, než je odhadovaná škoda,“ vyjádřil se Ivo Martínek, který zároveň poděkoval všem hasičům i dalším složkám IZS za profesionální přístup při likvidaci požáru.

Vedení Elmo-plastu počítá s tím, že obnova haly by měla být financována z peněz z pojistného. Škoda se přitom odhaduje na osmdesát milionů korun. „Přístup pojišťovny je celkem vstřícný, nicméně vše jde přece jen pomaleji, než bychom potřebovali. Chápeme však, že při vyplacení tak vysoké částky chce mít pojišťovna k dispozici maximum informací,“ dodal Miloslav Řehulka.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...