Dobré ráno, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

02 03 alojOkamžitě po zveřejnění informací o obrovském požáru haly Elmo-plastu se mezi lidmi po celém Prostějovsku vyrojila celá řada spekulací. Není se čemu divit, vždyť se jednalo o oheň s největší škodou v celém Olomouckém kraji za hodně dlouhou dobu. Hlavní otázka spočívala v tom, kdo a jak halu zapálil?! Za odpověďmi se Večerník vypravil přímo do Alojzova...O tom, že halu v areálu Elmo-plastu někdo zapálil, nebylo od počátku pochyb. Nedávno zkolaudovaný objekt měl být v době vzniku požáru prázdný, stroje vypnuté, tudíž technickou závadu šlo proto vyloučit.

Ale jak to onen žhář udělal? Vždyť plastové trubky, které se tu vyrábí, jsou za normálních okolností nehořlavé, to samé se dá říci o moderních strojích, o skeletu haly ani nemluvě. Z toho vyplývá, že bylo třeba hodně silného žáru, aby celá hala chytla a kompletně vyhořela.„Byl tam přestřižený plot. Co jsem slyšel, tak tam někdo vlezl a ze strojů vypustil hydraulický olej. Prý ho bylo několik desítek litrů. Olej ovšem třeba zapalovačem nezapálíte, ten kdo to udělal, k tomu musel použít speciální nástroj. Od těch litrů vylitého oleje pak chytila celá hala,“ popsal v Alojzově všeobecně přijímanou a logicky znějící teorii jeden z místních.Tuto teorii však zatím nikdo oficiálně nepotvrdil. A to i přesto, že vyšetřování požáru přímo na místě ze strany Policie ČR i hasičů skončilo. „Nebudeme spekulovat o verzích a příčinách. Necháme to na vyšetření orgánů Policie a HZS,“ reagoval Miloslav Řehulka z Elmo-plastu. „Výsledky expertíz z Technického ústavu požární ochrany dosud nemáme,“ reagovala Vladimíra Hasciková, tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje.S dotazy ohledně možných příčin požáru v Alojzově jsme se v pátek dopoledne obrátili na Policii ČR. Odpovědi jsme se však nedočkali... Ještě složitější, než jak požár vznikl, je odpověď na otázku, kdo Elmo-plast zapálil. V této souvislosti není bez zajímavosti, že hala s moderními stroji byla začátkem prosince zkolaudována a po Novém roce se v ní měl rozjet plný provoz. „Za požárem mohly stát obavy ze strany konkurence, ale třeba i závist nebo něco jiného. To lze teď jen těžko říct. Jsem zvědavý, jestli policisté pachatele najdou,“ mínil další z místních. Samotný starosta obce Miroslav Grulich odmítl pro Večerník na toto téma jakýkoliv komentář. „Už se k tomu nebudu vyjadřovat,“ utnul naši žádost o rozhovor. Další informace k povánočnímu požáru v Alojzově se dočtete na straně 8 dnešního vydání!

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...