Příjemnou noc, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

2014 01 Konice charitaMusí to být pro ni zvláštní pocit. Poprvé při tříkrálové sbírce na Konicku nevystupuje v pozici šéfky konické charity. Zubní lékařka a konická zastupitelka Irena Lenfeldová po svém „oslavila“ loňské dvacáté narozeniny Charity Konice. Překvapivě rezignovala na vedoucí funkci v organizaci, kterou pomohla vydupat ze země, a za kterou se po celou dobu rvala na mnoha frontách. Žezlo předala svému dlouholetému zástupci Jaroslavu Procházkovi.

 

 

Irena Lenfeldová přiznala, že z čela konické charity chtěla původně odejít už mnohem dřív. „Když charita u nás před dvaceti lety začínala, tak jsem to chtěla rozjet a co nejdříve se stáhnout do pozadí. Trvalo mi to ale dvacet let, než se mi to konečně podařilo. Díky letošnímu kulatému výročí k tomu ovšem byla obzvláště dobrá příležitost,“ nechala se slyšet Lenfeldová. Na rozdíl od pionýrských začátků, působí nyní v konické charitě třiačtyřicet lidí. „Zajištění provozu je po organizační stránce čím dál náročnější. Ještě horší je to s administrativou, které v poslední době neuvěřitelným způsobem přibylo,“ zmínila další důvody svého jistě těžkého rozhodnutí Lenfeldová, která bude s charitou i nadále spolupracovat. „Budu v ní působit jako dobrovolnice. Už se těším, že se víc dostanu do kontaktu s lidmi než s papíry,“ prohlásila Lenfeldová. Podaří se opravit faru v Čechách pod Kosířem?

Nedá se přitom očekávat, že by konickou organizaci čekaly po změně ve vedení nějaké převratné změny. Irenu Lenfeldovou totiž nahradil Jaroslav Procházka, který jí dělal třináct let zástupce a úzce s ní spolupracuje ještě o pět let více. Dá se tedy předpokládat, že směřování této organizace zůstane zachováno. „V současné době musíme především čekat, až se stabilizuje politická situace a my budeme vědět, zda vůbec budeme mít dostatek financí na zajištění provozu. Pak se budeme rozhlížet, co dál,“ popsal aktuální situaci v organizaci Jaroslav Procházka.

Charita Konice se zaměřuje především na pomoc lidem v nouzi. Zajišťuje pečovatelskou a ošetřovatelskou péči v Domě s pečovatelskou službou v Konici, dále pak v domech pokojného stáří v Bohuslavicích a Čechách pod Kosířem. Provozuje též Mateřské centrum Srdíčko. „Do budoucna bychom rádi rozšířili služby v Čechách pod Kosířem. Bylo by skvělé, pokud by se nám podařilo dodělat rekonstrukci místní fary. Chceme ji v budoucnu začlenit do centra sociálních služeb. V této věci však budeme odkázáni na to, zda se nám na tento projekt podaří sehnat dotace,“ naznačil na závěr Jaroslav Procházka.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...