Dobré dopoledne, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

01 policie_mestska_ILUSTA je to za námi. Silvestrovské oslavy a příchod Nového roku 2014 jsme skoro všichni přežili ve zdraví s výjimkou mladé ženy, která se v Nezamyslicích ve středu 1. ledna chtěla upálit. Přímo v Prostějově ale hasiči ani lékaři práci neměli. Zato strážníci vyjížděli k šestnácti různým případům. Většinou šlo o řešení vandalských činů, několik opileckých trampot či potyček v barech.


Silvestr 31. prosince se k údivu strážníků ovšem naprosto obešel bez odvozu osob ve velmi podroušeném stavu na záchytku. Teprve až na Nový rok odpoledne putovala do tohoto zařízení mladá žena (čtěte na straně 2 v rubrice Městské policie). „Ostatní slavící občané, kteří pod vlivem požití značného množství alkoholu různě polehávali na Silvestra na chodnících, to za pomoci strážníků takzvaně rozchodili a jakž takž v pohodě se vydali směrem k domovu,“ usmíval se Jan Nagy, velitel Městské policie v Prostějově.

Je celkem s podivem, že uplynulé silvestrovské a novoroční oslavy se v Prostějově obešly bez závažnějších incidentů. Hlavně s ohledem na to, že lidé se vůbec nekontrolovali při používání pyrotechniky a okolo půlnoci to ve městě vypadalo spíše jako při dobývání Stalingradu. „Ještě dva dny před Silvestrem jsme v různých provozovnách podnikli rázné kontroly prodávané pyrotechniky a musím říct, že nebyli odhaleni žádní prodejci, kteří by nabízeli občanům zakázané výbušniny. Přesto jsme se kolikrát divili, jak to v ulicích na Silvestra vypadá. To ale zřejmě k tomuto datu patří,“ konstatoval Jan Nagy, velitel Městské policie v Prostějově. Jeho strážníci řešili před týdnem celkem šestnáct různých případů, což je o čtyři více než v roce předešlém.
„Oproti novoročním oslavám z roku 2012 se počet zásahů strážníků v období od večera jednatřicátého prosince 2013 a ranních hodin prvního ledna 2014 nepatrně zvýšil. Mně osobně se ale nelíbí stále se zvyšující agresivita některých jedinců, kteří prostě neunesou míru vypitého alkoholu a neovládnou své chování. Teď nemluvím
o dvou nebo třech menších šarvátkách v barech, ale o velkém množství poničeného mobiliáře města, především odpadkových košů. Takovou míru vandalství během jediné noci nepamatujeme za celý rok,“ láteřil šéf prostějovských strážníků s tím, že v jednom případě se strážníkům podařilo skupinku vandalů ničící odpadkové koše v centru města dopadnout.
Naopak si Jan Nagy pochvaluje skutečnost, že během Silvestra a začátku Nového roku neskončil žádný opilý Prostějovan na záchytce. „To zde skutečně nepamatujeme už dlouhou řadu let. Během večera, noci a dopoledne na Nový rok jsme sice vyjížděli k několika nahlášeným případům, kdy lidé ve značně podroušeném stavu leželi na chodnících nebo na jiných veřejných prostranstvích. Ale vždycky se strážníkům podařilo tyto opilce probudit a po krátké chvíli je nasměrovat k cestě domů. Ti občané to takzvaně rozchodili a nebylo nutné přikročit k jejich odvozu na záchytku. První záchyt jsme zaznamenali až na Nový rok okolo druhé hodiny odpoledne, kdy se jednalo o jednatřicetiletou ženu. V jejím případě nešlo nic jiného dělat...,“ pokrčil rameny Nagy.
De facto bez práce byla podle zpráv Večerníku prostějovská záchranka, která vyjížděla jen k drobnostem. Hasiči v Prostějově byli v akci dvakrát. „Na Silvestra v odpoledních hodinách vyjížděli prostějovští profesionální hasiči z Prostějova a dobrovolníci z Vrahovic i Žešova k požáru v panelovém domě v ulici Jana Zrzavého. Z bytu starší osoby vycházel kouř a nebylo možné se na majitele dozvonit. Naštěstí došlo pouze k zahoření potravin na plotně, což bylo po vniknutí do bytu uhašeno,“ informovala Večerník Vladimíra Hacsiková, tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje. Jak dodala, jeden ostrý výjezd zaznamenali prostějovští záchranáři ještě na Nový rok. O tragédii mladé ženy, která se chtěla upálit v místní části Nezamyslic Těšicích, informuje Večerník na jiném místě. „Oproti předchozímu roku, kdy na Nový rok hasiči v Prostějově vyjížděli hned k pěti ostrým zásahům, jsme letos zaznamenali výrazný pokles těchto událostí,“ uzavřela Vladimíra Hacsiková.
01 graf_3

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...