Příjemnou noc, dnes je čtvrtek 16.5.2024
svátek slaví Přemysl,
zítra Aneta
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

50 bezdomovecNe každý budeme mít příští úterý možnost zasednout ke štědrovečernímu stolu v kruhu svých blízkých. A hlavně v teple domova. O to více nás v těchto dnech zamrazí při vyprávění příběhů lidí, kteří se z jakýchkoliv důvodů dostali až na samé dno života. Jedním takovým je například osmapadesátiletý bezdomovec Jarda. Ten stráví Vánoce doslova a přímo na ulici...

Rodák z Vyškova už druhý rok brouzdá po prostějovských zákoutích. Ostatních bezdomovců se straní, má rád samotu a jak on sám říká, nerad někoho obtěžuje. „Moje druhá žena před třemi lety zemřela. Neuměl jsem to unést, navíc jsem vzápětí přišel o práci. Začal jsem pít a hrát automaty. Přišel jsem o všechno, navíc mě na půl roku zavřeli za krádež. Po propuštění z vězení jsem zmizel z Vyškova a žiji teď v Prostějově. No, žiji…, přežívám,“ posteskl si Večerníku muž, který je závislý pouze na dobrosrdečnosti lidí.
Představil se jako Jarda, příjmení říct nechtěl. „Nebudu dělat rodině ještě větší ostudu,“ vysvětlil tak trochu nelogicky. Byla to totiž právě rodina, která jej nechala ve štychu. Po návratu z vězení dělali, že ho neznají. Lépe řečeno, znát nechtějí!
A on sám neměl sílu více bojovat, vnucovat se...
Jak tedy Jarda stráví letošní Vánoce? Určitou představu už má. „Asi stejně jako vloni. To mě nechali na benzínce s nonstop provozem, dali mi i najíst, když jsem jim vytřel podlahu a zametl venku chodník. Snad budou tak hodní i letos, do nějakého azyláku jít nechci. Nehodlám být někomu na obtíž,“ argumentoval opět tak trochu podivně osmapadesátiletý Jarda.
Jak vzápětí přiznal, pamatuje si, že během loňských Vánoc a následných svátků vyžebral od Prostějovanů celkem přes tisíc korun. „Kdepak, tyto peníze nešly na chlast, po svátcích jsem si koupil boty a v sekáči zimní bundu. Zbytek jsem projedl a dokonce jsem jedné známé koupil malý dárek,“ přesvědčoval nás bezdomovec Jarda, kterého běžně můžete potkat zejména v Plumlovské ulici, že ne všichni lidé bez přístřešku nad hlavou jsou stejní..
Večerník, stejně jako ředitel Azylového domu v Prostějově Jan Kalla mu však doporučuje využít služeb tohoto sociálního zařízení. „Azylové centrum připravuje pro všechny klienty služeb, tak jako každý rok, štědrovečerní večeři. Pro lidi bez domova a osamělé rodiče s dětmi navíc bude připraven vánoční stromeček, pod kterým se najdou vánoční dárky,“ uvedl s pozváním ke všem lidem v nouzi Jan Kalla.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...