Příjemnou noc, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

50 pospisilUž v dubnu loňského roku řešil prostějovský magistrát pořádný problém s pozemkem v průmyslové zóně, který zaváněl žalobou a soudem. Šlo o nedodržení smlouvy ze strany investora, který dostal radnici do nemalých patálií. Společnost Modřany Power totiž nesplnila své závazky vůči městu a v daném termínu nevybudovala slibovaný výrobní areál na pozemku o výměře více než sedmi hektarů. A co víc, bez vědomí radnice celou plochu zastavila u nejmenované banky! Nyní, těsně před koncem roku 2013 se ale problém vyřešil a kýžených sedm hektarů je už zase zpátky v majetku statutárního města Prostějov!

Mnohé a prakticky rozhodující se v celé kauze událo během posledních dvou týdnů. Po více než ročním jednání prostějovských konšelů se společností Modřany Power a diskutabilním odpuštění třímilionové pokuty získalo město svůj pozemek zpět. Stalo se tak po transakci, která nemá v našem měřítku obdoby!

„Musím říci, že taková transakce se na prostějovském magistrátu skutečně odehrává úplně poprvé a není to žádná maličkost. Po dlouhých složitých jednáních jsme dospěli k trojstranné dohodě mezi městem, společností a bankou, u které Modřany Power zastavily pozemek jako zástavu úvěru. Mým úkolem bylo minimalizovat rizika zpětného převodu pozemků z firmy na město Prostějov. Proto vznikla svěřenské smlouva o přijetí peněz a listin do úschovy. Nejdůležitější osobou je tak nyní notář, který je zárukou, že vše proběhne podle podepsané smlouvy.,“ informoval s úsměvem Večerník první náměstek statutárního města Prostějov Jiří Pospíšil, který vzápětí popsal podstatu celé transakce.

„Nejdříve jsme s firmou Modřany Power u notáře podepsali jednak samotnou svěřenskou smlouvu, následně firma předala notáři souhlasné prohlášení o odstoupení od kupních smluv, banka pak prohlášení o vzdání se zástavního práva. Město Prostějov se zavázalo, že do pěti dnů od podpisu smlouvy převede na účet notáře dohodnutou finanční částku. Musím říci, že jsme vše uskutečnili v průběhu dvou dnů,“ prozradil Pospíšil.

Podle informací Večerníku však bylo nutné složit u notáře vysokou finanční částku. „Ano, jednalo se o součást dohody, jejíž podmínky schválilo zastupitelstvo města. Naším cílem byla minimalizace jakýchkoliv možných rizik, proto jsme vybrali notáře a následnou svěřenskou smlouvu a notářskou úschovu. Podle těchto schválených podmínek byla do notářské úschovy převedena částka ve výši 27 311 950 korun,“ potvrdil první náměstek primátora.

Celá transakce ohledně návratu velkého pozemku v průmyslové zóně do majetku města tak vyvrcholila v závěru minulého týdne. „Notář ihned po podpisu jednal podle smlouvy. Na katastrální úřad dodal prohlášení banky o vzdání se zástavního práva a mohu s uspokojením konstatovat, že vše již bylo z katastru vymazáno. Následně na katastrální úřad předal souhlasné prohlášení firmy Modřany Power. Nyní už nic nebrání tomu, aby město Prostějov bylo opět zapsáno v katastru jako vlastník pozemků. Po zapsání uvolní notář finanční částku na dohodnutý účet,“ popsal celý postup Jiří Pospíšil.

Celková výměra předmětného pozemku je 72 871 metrů čtverečních. „Určitě jej nyní budeme nabízet novým investorům, kteří by vytvořili nová pracovní místa. V současné době se nám totiž volných pozemků nedostává. Potřebovali bychom vykoupit několik dalších parcel v průmyslové zóně, abychom získali větší plochu, tedy abychom pozemky zcelili. Bylo by nutné provést i přeložku vysokého napětí na ulici Kralická, ale to je obrovská investiční akce vyčíslená na sto třicet dva milionů korun. Jak známo, vniká i novelizace územního plánu, v němž se počítá s novými plochami pro průmyslovou zónu, což je pro Prostějov určitě dobrá zpráva,“ doplnil potřebmé informace druhý muž prostějovského magistrátu.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...