Příjemnou noc, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

49 slavkovPoslední listopadový a první prosincový den proběhla vzpomínková akce věnovaná napoleonské historii ve střední Evropě jako připomínka bitvy u Slavkova ze dne 2. prosince roku 1805. Letošní bitevní ukázka v programu vzpomínkových akcí 208. výročí bitvy u Slavkova se uskutečnila na tradičním místě pod Santonem u obce Tvarožná. Simulované bitvy, ze které se již stala letitá tradice, se zúčastnil také prostějovský zastupitel Josef Augustin, který je jedním ze čtrnácti členů Klubu vojenské historie plukovníka Karla Kopala (1788 - 1848) ve Znojmě.



„Za tři roky mého působení v Klubu vojenské historie jsem se aktivně zúčastnil již několika ukázkových bitev, a to v Čechách, dále u Marenga v Itálii a také u Borodina u Moskvy, kde Napoleon v roce 1812 utrpěl drtivou porážku. A letos mi konečně bylo dopřáno, abych byl u vzpomínkové akce u Slavkova, kde naopak Napoleon v roce 1805 slavil fenomenální vítězství,“ svěřil se Večerníku Josef Augustin.
Také letos, kdy se u Slavkova sešlo 900 „vojáků“, tleskalo bezmála deset tisíc diváků akcím, které velmi věrně a reálně přiblížily všem krvavou řež, jež se u Slavkova odehrála před 208 lety. „Tyto vzpomínkové akce ale nejsou oslavou Napoleona či jeho vítězství, a už vůbec nejsou oslavou války či bitvy. Mezinárodně politické a válečné události, které ve své době Evropu zásadním způsobem ovlivnily, a i dlouho po ní rozdělovaly, se s odstupem staly prostředkem k setkávání a společným zájmem mnoha lidí z mnoha zemí světa. Cílem těchto akcí je připomínka a podpora poznávání společné evropské historie,“ vysvětlil prostějovský zastupitel a velký fanoušek historie Josef Augustin.
Devět stovek účastníků ukázkové bitvy v uniformách armád Francie, Varšavského vévodství, Rakouska, Ruska a Saska, na šedesát koní a patnáct děl. To byl obrázek věrného zobrazení bitvy, při které se Napoleon postavil koaličním armádám dvou císařů. Účastníci přijeli kromě České republiky také ze Slovenska, Polska, Rakouska, Německa, Francie, Belgie, Itálie, Maďarska, Ruska a Rumunska.
Josef Augustin před deseti dny u Slavkova „bojoval“ v uniformě armády rakouského císaře. „Nejdříve jsme jako reprezentanti všech zúčastněných armád pochodovali Tvarožnou, abychom ihned poté, pod kopcem Santon, zaujali bojová postavení. Já, v uniformě rakouského císaře Františka I., jsem plnil funkci ostřelovače, kteří už tehdy před více než dvěma stoletími měli v každé armádě důležitou roli. Za dob Františka I. a Napoleona se těmto snajprům říkalo jednoduše myslivci. A ti v podobných bitvách nechodili v seřazeném šiku, ale jednotlivě. Nicméně letos při ukázkové akci došlo i na boj zblízka a věřte, že když došlo na souboj na bodáky, měl jsem trošku nahnáno. Ano, i letos, stejně jako v roce 1805, jsme odešli z bojiště poraženi od Napoleona,“ usmál se Josef Augustin.
Scénář letošní ukázky byl letos inspirován střetnutím na Starých Vinohradech, a to proto, že z francouzské strany jej zahajovala divize generála Vandamma, jehož neúspěšné vystoupení v další velké bitvě na našem území, bitvě u Chlumce ze srpna 1813, si připomeneme letos během 200. výročí. Divize generála Vandamma se u Slavkova srazila s pěchotou generálů Miloradoviče a Rottermunda, porazila je, a byla vzápětí napadena na svém levém křídle jezdectvem carské gardy, přičemž přišel 1. batalion 4. pluku o svou orlici s praporem. Vandamme byl následně posílen Napoleonovou gardou a jednotkami sboru maršála Bernadotta a střetnutí na Starých Vinohradech vyvrcholilo soubojem francouzské a ruské gardy a ústupem koaličních sil z bojiště.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...