Dobré odpoledne, dnes je úterý 14.5.2024
svátek slaví Bonifác,
zítra Žofie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

49 planJak píšeme na straně 3 dnešního vydání, v rámci vzniku nového Územního plánu se může stát, že váš pozemek určený dosud k zastavění, nebo dokonce již zastavěný, označí jako plochu pro park, případně pozemek pro zemědělské využití. Zřejmě nejkřiklavějším případem je změna využití parcel, na nichž stojí úspěšná továrna Gala (informovali jsme v minulém vydání Večerníku). To ovšem není vše...

 

Nový Územní plán rovněž může počítat s novou silnicí či cyklostezkou vedoucí přímo přes vaši parcelu. Jak vyplývá z jeho návrhu, podobných případů je po celém Prostějově celá řada. „Taková změna pro majitele znamená nejen to, že svůj pozemek už nebude moci využít pro stavbu rodinného domu, ale i výrazné snížení jeho hodnoty,“ potvrdil advokát Marek Bukovský.

V krajním případě tak může být váš pozemek připravený pro stavbu domu dokonce ve veřejném zájmu vyvlastněn.

Byla vám způsobena škoda? Váš problém!

Pokud se tímto krokem sníží cena vašich pozemků, dalo by se předpokládat, že za to dostanete odškodnění. Tak tomu ovšem od nového roku vůbec být nemusí. Domáhat se náhrady bude ze zákona moci výrazně méně lidí. „Majitel dosud měl nárok na rozdíl mezi cenou stavebního pozemku a hodnotou pozemku, který není určen k zastavění. To se ovšem od nového roku změní. Nově to budou pouze ti, kteří prokážou náklady, které už vydali na přípravu stavby. Tyto náklady se jim vrátí, na nic dalšího nemají nárok,“ zdůraznil Marek Bukovský.

Jedinou obranou je tedy včasné podání námitky proti podobě územního plánu. Pokud to nestihnete včas, pak máte problém. Vše se může pořádně protáhnout. „Námitky lze podat

i po stanoveném termínu, který je sedm dnů od veřejného projednání nového Územního plánu. V takovém případě se jimi už nebude zabývat pouze Odbor územního plánování Stavebního úřadu, ale i krajský úřad, případně soud,“ reagoval pro Večerník náměstek primátora statutárního města Prostějov Zdeněk Fišer.

Můžete i vydělat Na novém Územním plánu můžete tedy pěkně prodělat. Bezpochyby se na něm však dá i pěkně vydělat. Běžně se tak děje v případech, kdy se relativně levná orná půda v katastru náhle změní na lukrativní stavební parcely. Cena pozemků se tím mnohonásobně zvýší. Této šance s oblibou využívají obecní zastupitelé, kteří včas kupují ty správné pozemky. Své o tom aktuálně ví například ve Smržicích. Zde to vypadá, že na změnách uvedených v novém územním plánu vydělá syn místní starostky a to minimálně pět milionů korun.

JAK SE BRÁNIT PROTI ÚZEMNÍMU PLÁNU...

Připomínka:

Podat připomínku k územnímu plánu může kdokoli s trvalým bydlištěm v Prostějově. Připomínkovat můžete vše, co se vám na územnímu plánu nelíbí. Nezapomeňte připojit své zdůvodnění. Formulář připomínky si můžete stáhnout z webových stránek www.prostejov.eu. Stejně jako interaktivní mapu nového plánu jej najdete v sekci Stavební úřad v záložce Návrh územního plánu Prostějov. Své vytištěné připomínky je třeba zanést na podatelnu městského úřadu. Stejnou připomínku může podat více osob. Platí přitom, že čím více tím lépe. Každý člověk může podat libovolné množství připomínek a námitek.

Námitka:

Námitka je podstatně silnější instrument, než připomínka. Pokud jste oprávněni ji podat, rozhodně toho využijte. Podat ji může majitel pozemků, jichž se změna územního plánu přímo dotýká, majitel sousedních pozemků, či majitel nemovitostí jinak významně dotčených. Formulář námitky si stejně jako v případě připomínky můžete stáhnout z webových stránek www.prostejov.eu.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...