Dobrý večer, dnes je pondělí 13.5.2024
svátek slaví Servác,
zítra Bonifác
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

49 strážníci_copyU některých občanů, naštěstí ale jen drtivé menšiny, vzbuzuje existence městské policie i po několika letech poměrně silné emoce. Podle některých je zbytečná, stejně jako desítky milionů korun investovaných do provozu i na výplaty strážníků. A co si budeme povídat, působení městské policie v Prostějově je také terčem závisti některých státních policistů. „To se jim to slouží, na co si vzpomenou, to mají.

My kolikrát nemáme ani na benzín...,“ hořekují často příslušníci Policie ČR. Na druhé straně, naprostá většina Prostějovanů si na strážníky už natolik zvykla, že v tísni raději vytočí telefonní linku 156 než 158. Čím to je? Asi tím, že podle nedávno zveřejněného průzkumu je s prací strážníků spokojeno pětaosmdesát procent občanů Prostějova.

Jakmile Večerník z Magistrátu města Prostějova obdržel statistické údaje o nákladech na činnost i výplaty strážníků, spočítali jsme si, že každý občan našeho města zaplatí ročně za jednoho strážníka deset korun a dvanáct haléřů. To není přece moc za bezpečnost a pořádek ve městě! „Náklady na provoz naší obecní policie se rok od roku zvyšují, to je pravda. Ale jestliže se v současnosti pohybujeme na hranici šestadvaceti milionů korun ročně, je to s ohledem na velikost Prostějova a jeho potřeby naprosto přiměřená částka,“ zůstává přesvědčen Miroslav Pišťák, primátor statutárního města Prostějov. „Samozřejmě probíhají diskuse o tom, že by se mohl navýšit počet strážníků či vylepšit technické zázemí městské policie. Na druhé straně se ale vždy musíme ohlížet na to, jak se vyvíjejí příjmy města a zda si něco takového můžeme dovolit. Možná v budoucnu ano, ale zatím jsem v tomto ohledu skeptický,“ dodal první muž magistrátu.
Městská policie v Prostějově má dnes sedmapadesát zaměstnanců. V letošním roce „spolykají“ mzdy strážníků 20,9 milionu korun, samotný provoz městské policie pak dalších 5,1 milionu korun. „Když v Prostějově městská policie vznikla, měla v roce 1992 osmatřicet lidí. Současný počet zaměstnanců si vyžádala doba. Veřejnost si totiž myslí, že obecní policie je pouze o tom, že jsou tady jenom strážníci. To je ale omyl. Jsme orgánem obce a potřebujeme zabezpečit veškerý servis. Jde o vymáhání pohledávek, provoz výstrojního skladu, účetnictví, údržbu a opravy majetku, zabezpečení pultu centrální ochrany a podobné záležitosti. Co se týká financí z městského rozpočtu na provoz městské policie, já to beru tak, že každá koruna musí být z naší strany efektivně využita. A o to se snažíme celou dobu,“ svěřil se Večerníku Jan Nagy, velitel Městské policie v Prostějově.
„Naše činnost v souvislosti s vynaloženými finančními prostředky je těžce měřitelná. Dá se změřit to, jaké činnosti strážníci vykonávají. Například vymáhání a kontrola poplatků za psy nebo parkovné. Vykonáváme činnosti, jimiž dosahujeme plnění všech povinností, které občané tohoto města mají. Samozřejmě, částečně se nějaké peníze vracejí do rozpočtu města a potažmo na provoz městské policie tím, že vybíráme pokuty. Ale v každém případě odmítám názory, se kterými se často na veřejnosti setkávám, že zbytečně šikanujeme občany a pokutujeme je, abychom si vydělali na výplaty. Ano, jsme represivní složka, ale dohlížející na veřejný pořádek a bezpečnost. A vzhledem k tomu, že s naší prací je spokojeno pětaosmdesát procent Prostějovanů, tak si myslím, že je stále čím dál tím méně lidí, kteří jsou přesvědčeni o tom, že jsme tady jen pro nasazování botiček,“ podotkl Jan Nagy.
Šéfa prostějovských strážníků se Večerník zeptal i na to, zda je pravda, že na co si strážníci vzpomenou, to dostanou. „Ale tak to opravdu není. O každé vylepšení technického zázemí musíme bojovat a nejenom panu primátorovi zdůvodňovat jeho potřebnost. Rádi bychom měli špičkové vybavení jako například někde v Americe. Musíme ale zůstat při zemi a přizpůsobit se možnostem městského rozpočtu. Jsme proto rádi, že jsme nedávno mohli přikročit k výměně služebních zbraní strážníků, vypisujeme nyní výběrové řízení na nákup dvou nových služebních vozidel, vylepšuje se neustále, za přispění dotací, kamerový systém města a podobně. Ale skutečně to není tak, že si luskneme prsty a na rozdíl od kolegů ze státní policie máme všechno, na co si vzpomeneme,“ uzavírá s lehkým úsměvem toto téma velitel Městské policie v Prostějově.
49 3_GRAF

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...