Dobré odpoledne, dnes je úterý 14.5.2024
svátek slaví Bonifác,
zítra Žofie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

47 stánky1Letošní vánoční jarmark na prostějovském náměstí T. G. Masaryka bude přece jenom něčím výjimečným. Konečně jsou totiž pryč doby, kdy onu krásnou atmosféru hyzdily v centru města stánky prodejců zabalené pouze do nevkusných igelitů, plachet či dokonce pytlů. Nyní se stalo, že radní tomuto trendu řekli DOST! A tak již od nadcházejících vánočních trhů budou jarmarečníci své zboží nabízet už jen v dřevěných krámečcích. Dvacet „domečků“ dodalo město, dalších jedenáct si pořídili samotní stánkaři.

„V předešlých letech řada občanů kritizovala nesourodost prodejních stánků na náměstí během vánočního jarmarku. Trnem v oku všem byly škaredé stánky potažené různobarevnými igelity a plachtami. Tomu je nyní konec, rada města rozhodla o tom, že od tohoto roku budou na náměstí pouze dřevěné stánky,“ potvrdila Večerníku radničními chodbami nesoucí se zvěsti Ivana Hemerková, náměstkyně primátora statutárního města Prostějov s tím, že právě v těchto dnech jsou dřevěné domečky instalovány.

Vedení města také jednalo o tom, za kolik peněz stánkařům domečky pronajmou. Za malý stánek do tří metrů čtverečních zaplatí prodejce jednotnou sazbu 250 korun za den, velký nad tři metry pak přijde na rovných 500 korun. Umístění stánku pro grilování a odkládací prostor pro zboží mimo stánek bylo znovu ohodnoceno sazbou 100 korun za metr čtvereční a den. „Umístění stolků pro zákazníky občerstvení je zdarma, v poplatcích za prodejní plochy je zahrnut také odběr elektřiny,“ upřesnila Hemerková.

O letošní vánoční jarmark v Prostějově projevilo zájem třiatřicet prodejců, z hlediska kapacity bylo vyhověno dvaadvaceti, přičemž ve třech stáncích se budou nájemci střídat. „Na náměstí přibude dalších zhruba deset či jedenáct stánků, jež jsou v majetku jednotlivých prodejců. V zájmu zachování jednotného stylu prostějovského vánočního jarmarku se jedná o totožné domky, jako jsou už ve vlastnictví města,“ uvedla dále náměstkyně primátora.

A jaké zboží se bude letos na vánočním jarmarku prodávat? „Na stáncích se objeví tradiční sortiment, jako jsou jmelí, vánoční vazby, dřevěné ozdoby, keramika, kamenina, košíkářské výrobky, bylinné a včelí produkty, ovčí kožešiny a vlněné doplňky, perníčky, formičky na cukroví, vánoční čaje a podobně. Chybět nebudou ani vánoční pečené kaštany, punče a medovina,“ vyjmenovala vyvolený sortiment Ivana Hemerková.

Letošní vánoční jarmark bude zahájen společně se slavnostním rozsvícením stromu na náměstí T. G. Masaryka už tento pátek 29. listopadu něco málo po sedmnácté hodině, tedy těsně poté, co

z balkonu radnice zazní slavnostní fanfáry. Speciálním hostem této akce a vlastně kmotrou prostějovských Vánoc bude Dáda Patrasová.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...