Dobrý podvečer, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

45 doprava 01 VSvatoplukova, Palackého, E. Valenty a nově i Sportovní ulice. Které ulice ještě nechá Olomoucký kraj a potažmo prostějovský magistrát uzavřít? Rekonstrukce komunikací v uvedených lokalitách jsou v plném proudu, i když v případě Svatoplukovy ulice se o tom dá s úspěchem a úsměvem pochybovat! Zde je totiž pracovní tempo dělníků velkým zklamáním i pro samotné radní... Doprava ve městě totiž houstne, zvláště pak v ranních a pozdních odpoledních hodinách. Magistrát už požádal policisty, aby vyšli do ulic a řídili dopravu ručně. Zatím se řidiči snaží přecpanému vnitřnímu okruhu města vyhnout a kličkují vedlejšími ulicemi. A tak jak zpívá Dalibor Janda - hrajeme si všichni kličkovanou!

Svatoplukova: zklamání...

Uzavírka této ulice má trvat až do 26. listopadu. Rekonstrukce spočívá v novém asfaltovém povrchu, opravě obrubníků a zastávky MHD. Zatím ale pracovníci stavební firmy Eurovia CS stihli rekonstruovat pouze několik obrubníků a odfrézovat starý hrbolatý asfalt na autobusové zastávce. Pracovní odmlku zdůvodnil stavbyvedoucí Adam Vašíček již v minulém vydání Večerníku potřebou technologické přestávky. „Četla jsem váš článek a zdůvodnění, proč se ve Svatoplukově ulici pracuje tak pomalu nebo vůbec, se mi zdá podivné. Vždyť místu autobusové zastávky, kde je položen nový podklad, který potřebuje čas na zatvrdnutí, se firma může v pohodě vyhnout a začít frézovat starý asfalt všude okolo v ulici,“ podivuje se nad pomalým pracovním tempem Alena Rašková, náměstkyně primátora zodpovědná za dopravu v Prostějově. „Firma má dán jasný termín dokončení, kterým je šestadvacátý listopad. Myslím si ale, že při zvětšeném tempu by šel tento termín výrazně zkrátit,“ dodala rozhořčeným hlasem.
V uplynulém týdnu došlo v této ulici alespoň k jedné kladné záležitosti. „Strážníci už tolerují zásobování našich prodejen, předminulý týden ještě pokutovali řidiče vezoucí zboží, kteří do ulice vjížděli přes zákaz. To jsme považovali za nehorázné,“ svěřil se v pátek Večerníku majitel jednoho z obchodů ve Svatoplukově ulici, který si však nepřál být jmenován.

Palackého:tady se maká!

Diametrálně odlišná je situace v Palackého ulici. Ihned poté, co pracovníci Správy a údržby silnic instalovali u hudební školy a na druhé straně u budovy Komerční banky zákazové značky, dělníci se dali okamžitě do práce. A maká se tady pozdě do večera i o víkendu! „Starou vrstvu asfaltu už máme v celé ulici vyfrézovánu tak z devadesáti procent. Během víkendu frézování dokončíme a v nadcházejících dnech bychom měli po opravách krajnic a obrubníků začít pokládat nový asfaltový koberec,“ popsal Večerníku v pátek dopoledne jeden z dělníků dohlížejících na pracovní tempo v Palackého ulici.
Zvláštní se tak zdá, že rekonstruovaný úsek Palackého ulice je sice dvakrát delší než v ulici Svatoplukova, přesto tady mají dělníci na všechny práce o dva týdny kratší termín! „Rekonstrukce Palackého ulice má být dokončena dvacátého listopadu, na všechny práce má firma tedy celkem čtrnáct dní,“ potvrdila Alena Rašková, náměstkyně primátora statutárního města Prostějov.

Sportovní a E. Valenty:také „šrumec“

Svižné tempo při rekonstrukčních pracích jsme zaznamenali během uplynulého týdne také na komunikaci mezi Olomouckou ulicí a ulicí Pod Kosířem. Během víkendu pak byla kompletně uzavřena ulice Edvarda Valenty. „V předchozích dnech zde byly dokončeny veškeré doprovodné práce, tedy opravy obrubníků, kanálových vpustí a samozřejmě byla odfrézovaná veškerá vrstva starého asfaltu. O víkendu je ulice uzavřena zcela a probíhá zde pokládka nového asfaltového koberce. Ihned poté bude od pondělí následovat uzavírka navazující komunikace ve Sportovní ulici,“ informovala Večerník náměstkyně primátora Alena Rašková.
„Ve dnech od jedenáctého do šestadvacátého listopadu bude uzavřena Sportovní ulice, a to v úseku od ulice Květné po ulici Pod Kosířem. Objízdná trasa bude vedena pro běžný provoz po Květné a Wolfově ulici, pro autobusovou dopravu Příční a Wolfovou ulicí,“ doplnila informace Jana Gáborová, tisková mluvčí Magistrátu města Prostějova.  

Řidiči volají:VYPNĚTE SEMAFORY!

Současná dopravní situace v Prostějově je poměrně šílená. Dvě páteřní silnice vnitřního okruhu jsou uzavřeny, přitom světelné signalizační zařízení je stále v plném provozu. Právě na tuto skutečnost řidiči nadávají nejvíce. „Nechápu, proč jsou semafory zapnuté. Když jedu po Újezdu, dopravu brzdí červená směrem na Olomouckou a Vápenici, kdežto směrem do Svatoplukovy, která je uzavřena, svítí zelená. To samé se děje i ze směru z Plumlovské. Proč tady proboha svítí zelená doprava do Palacké, která je také uzavřena? Semafory zbytečně brzdí dopravu po objízdných trasách,“ předkládá nám nejenom svůj názor Jiří Langer z Prostějova. „Vždycky jsem zastávala názor, že vypnout semafory a umožnit tak vozidlům hladší průjezd jednou křižovatkou je nemožné, protože by tak zkolabovala doprava na zbytku vnitřního okruhu. Jelikož jsou ale v této době uzavřeny dvě páteřní silnice na tomto okruhu, je situace už jiná. Uvažujeme aktuálně o vypnutí systému světelného signalizačního zařízení, ale jen po dobu dopravních špiček, tedy ráno mezi sedmou a devátou hodinou a odpoledne mezi čtrnáctou a sedmnáctou hodinou. Ovšem s tím, že jsme požádali dopravní inspektorát, aby dopravu na křižovatkách řídili ručně policisté. Uvidíme, zda najdeme společnou řeč,“ sdělila v pátek Večerníku náměstkyně primátora Alena Rašková. „Snažíme se vždy reagovat na aktuální dopravní situaci a v případě nutnosti není problém zajistit řízení dopravy prostřednictvím policistů. Ale musím upozornit, že toto řízení nevyřeší všechny problémy,“ zareagoval Pavel Novák, vedoucí Územního odboru Policie ČR v Prostějově.

45 doprava 02 Pl45 doprava 03 Pa45 doprava 03 Pa

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...