Příjemnou noc, dnes je úterý 21.5.2024
svátek slaví Monika,
zítra Emil
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

44 dusicky_strazniciLidé mají zakořeněnu tu vlastnost, že spoustu věcí nechávají až na poslední chvíli. Ne tak o Dušičkách, které jsou pro mnohé hodně citlivou záležitostí. Poslední místa odpočinku svých blízkých na městském hřbitově zkrášlili už několik dní před samotným dnem Památky zesnulých. Uplynulý víkend, už opravdu v dušičkovém počasí, nechali „jen“ na pouhou návštěvu hřbitova.

„V sobotu a v neděli už lidé tolik nenakupovali, ten největší nával jsme zaznamenali ve všedních dnech během tohoto a hlavně uplynulého týdne. Nejvíce se prodalo věnců, žardinek a svíček. Dneska už lidé chodí jen sporadicky, vždyť se podívejte na to počasí,“ potvrdil Večerníku Radek Rint, který jako prodejce dušičkového zboží vydržel stát před prostějovským hřbitovem až do včerejšího dne. 
Během uplynulého víkendu pak zamířily na Městský hřbitov v Prostějově stovky lidí. „Před dvěma lety mi umřel manžel, žili jsme spolu přes padesát let. Chodím sem za ním skoro každý den, takže v tuto chvíli ani nerozlišuji, že jsou výjimečné dny Dušiček. Snad jen v tom, že jak vidíte, tak na hrob jsem přidala oproti květinám i dva věnce a dvě velké svíčky,“ svěřila se Večerníku paní Božena, pro kterou i přes její pokročilý věk je návštěva hřbitova každodenní záležitostí.
Tyto dny ovšem leckdy bývají i rájem zlodějů, kteří nemají svátost před ničím. Poslední dva roky však zpřísnila jak státní, tak i městská policie dohled nad hřbitovem. Zvláště v posledních dvou týdnech se to hlídkami policistů a hlavně strážníků před i uvnitř areálu jenom hemžilo. „Během uplynulého týdne jsme nezaznamenali jedinou krádež nebo vykradené auto. Působíme především preventivně, hlavně upozorňujeme řidiče, aby nenechávali v autech nic cenného, co by mohlo nalákat zloděje. V některých případech je to ale marné, podívejte se nyní do aut parkujících před hřbitovem. V jednom je na sedadle ponechán batoh, v jiných mobil, kabelka nebo kufřík. Lidé toto nebezpečí podceňují,“ zmínil se v neděli Večerníku jeden z hlídkujících strážníků.
Dušičky 2013 jsou v tuto chvíli již minulostí. To ale neznamená, že bychom na své blízké, které jsme ztratili, měli na další rok zapomenout...

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...