Dobré dopoledne, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

44 VrahovickáV minulém vydání Večerník informoval o sporu mezi radními a Dopravním inspektorátem Policie ČR, který prostřednictvím dopravního inženýra Michaela Vafka nepovolil výstavbu cyklostezky jako součást širokého chodníku ve Vrahovické ulici. Jak jsme zjistili, celá záležitost měla své pokračování... Michael Vafek prostřednictvím tiskové mluvčí Policie ČR přece jen odpověděl na otázky Večerníku, navíc došlo ke schůzce mezi ním a předsedou dopravní komise Rady statutárního města Prostějov Zdeňkem Peichlem i náměstky primátora Alenou Raškovou a Zdeňkem Fišerem. A došlo k dílčí dohodě!

Nejprve Večerníku policisté vysvětlili, proč dopravní inspektorát nepovolil stavbu cyklostezky ve Vrahovické ulici, která by byla součástí rekonstruovaného chodníku. „U jednostranných cyklostezek je největším problémem jejich započetí a ukončení tak, aby nedocházelo ke kolizním situacím končících dopravními nehodami s tragickými následky. Jde o začátek cyklostezky, křížení se s vjezdy, nebezpečné přejezdy a podobně,“ konstatovala úvodem Irena Urbánková, tisková mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR Olomouckého kraje. Vzápětí potvrdila, že dopravní inženýr Michael Vafek navrhoval jiné řešení cyklostezky ve Vrahovické ulici. „Podstatně bezpečnější se jeví provádění vyhrazených cyklistických pruhů, které má několik výhod. Zaprvé doprava je vedena na jednom dopravním tělese, nejsou zde takové nároky na šířkové uspořádání dopravního prostoru a tím i menší náklady na budování takového dopravního prostoru. Zadruhé započetí a ukončení vyhrazených pruhů pro cyklisty není kolizní, je zde i lepší převedení cyklistů přes křižovatky. Bezpečnější je i křížení takovýchto vyhrazených pruhů s dopravně zatíženými vjezdy na místa ležící mimo pozemní komunikace,“ vysvětlila Urbánková. „Ve stísněných poměrech se ve vyspělých státech Evropské unie budují dokonce takzvané víceúčelové jízdní pruhy. V takovémto dopravním prostoru se provede šířka jízdního pruhu pouze pro osobní automobil, vedle se provede pruh pro cyklisty. Nákladní automobil využívá částečně i šířku pruhu pro cyklisty, nesmí však ohrozit cyklisty jedoucí po takto upraveném pruhu pro cyklisty. V České republice nejsou takto zřizované dopravní prostory právně upraveny pravidly silničního provozu, proto je nelze zatím budovat,“ dodala mluvčí krajské policie.

 

Jak Večerník dále jako jediný zjistil, po čtvrteční schůzce Michaela Vafka s předsedou dopravní komise a radním Zdeňkem Peichlem, náměstkyní primátora zodpovědnou za dopravu v Prostějově Alenou Raškovou

a náměstkem Zdeňkem Fišerem, který má na starosti stavební investice, je všechno zase jinak. Policejní dopravní inženýr slevil ze svých postojů a dal tak městu šanci přece jen cyklostezku v rámci chodníku vybudovat. „Na schůzce bylo konstatováno, že cyklostezka společně s chodníkem ano, ale musí se vytvořit nová projektová dokumentace na bezpečné napojení cyklostezky ve Vrahovické ulici na Svatoplukovu a Českobratrskou ulici. A to je z technického hlediska možné pouze zřízením malé kruhové křižovatky na náměstí Padlých hrdinů,“ popsal nové požadavky Dopravního inspektorátu Policie ČR Zdeněk Fišer. „Dále budeme muset vyřešit zabezpečení železničního přejezdu ve spolupráci s Českými drahami a zajistit přemostění vodotečí Romže a Hloučele lávkami. Zároveň bude třeba vybudovat zpomalovací prahy při křížení cyklostezky s Tovární ulicí,“ dodal. „Je to hned několik poměrně nákladných opatření, ale důležité je, že jsme našli kompromis a můžeme tak v budoucnu uvažovat o cyklostezce v rámci chodníku,“ poznamenala na závěr náměstkyně primátora Alena Rašková.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...