Příjemnou noc, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

42 metanolova aferaVe čtvrtek 17. října 2013 nabývá účinnosti zákon č. 309/2013 Sb., kterým se mění zákon č. 455/1991Sb. o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů. Na základě tohoto zákona, který reaguje na loňskou metanolovou aféru a má pomoci potírat nelegální alkohol, musí mít prodejci kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin koncesi.

Novela tak zařazuje vedle výroby i prodej kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin do režimu koncesované živnosti. „Cílem úpravy je získat přehled o prodejcích lihu a lihovin a zefektivnit tak kontrolu nad prodejem této rizikové komodity,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala, podle kterého se zprůhlední trh s lihovinami.
Obchodníci i hostinští budou mít šest měsíců (tj. od 17.10. 2013 do 17. 4. 2014) na to, aby o koncesi požádali. Koncesi dostane každý podnikatel, který je ke dni účinnosti zmiňovaného zákona (tj. k 17.10. 2013) oprávněn prodávat kvasný líh, konzumní líh nebo lihoviny, a který o ni živnostenský úřad ve shora uvedené lhůtě požádá. Přijetí žádosti o koncesi nepodléhá správnímu poplatku.

K jejímu získání se nebude požadovat odborná a jiná zvláštní způsobilost, koncese tedy bude mít hlavně evidenční charakter. Marným uplynutím výše uvedené lhůty k podání žádosti o koncesi pro prodej kvasného lihu, konzumního lihu nebo lihovin, podnikateli právo prodávat kvasný líh, konzumní líh nebo lihoviny zaniká.

Žádost lze podat na kterémkoli obecním živnostenském úřadě. S ohledem na velké počty obchodníků a hostinských, kterých se povinnost mít novou koncesi týká, doporučuje živnostenský úřad všem žadatelům, aby nenechali vyřízení žádosti o koncesi na poslední chvíli!

Odbor obecní živnostenský úřad Magistrátu města Prostějova

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...