Příjemnou noc, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

41 rondelRondel na Poděbradově náměstí bude! Prostějovští radní na tiskové konferenci ve čtvrtek uplynulého týdne potvrdili, že veškeré námitky a stížnosti proti dlouho připravovanému projektu jsou vyřešeny a realizaci křižovatky ve tvaru elipsy už téměř nic nebrání. Otázkou ovšem je, kdy investor, kterým je Olomoucký kraj, zařadí tuto stavbu do svého plánu. Podle prostějovského primátora to muže být nejdříve v roce 2015...

Rada statutárního města Prostějov se budoucím řešením dopravy na Poděbradově náměstí zabývala jako již poněkolikáté na své poslední schůzi v úterý 8. října. „Projekční práce jsou dokončeny do fáze projednávání územního řízení, variantně pracujeme i s vybudováním okružní křižovatky oválného tvaru,“ prozradil náměstek primátora Zdeněk Fišer, který zároveň podotkl, že dopravní situace v této lokalitě se zlepšila a není už tak kritická. „Motoristé si zvykli využívat jižní spojku, jejíž průjezdnost se zlepšila výstavbou miniokružní křižovatky v Jezdecké ulici. Tím, že Poděbradovo náměstí již není kritickým bodem dopravy na vnitřním okruhu města a nevyžaduje bezprostřední řešení, vzniká dostatečný prostor pro projednání negativních vyjádření dotčených orgánů k variantě vybudování okružní oválné křižovatky, kterou doporučuje dopravní komise rady města,“ konstatoval dále Fišer.

 

Jak se Večerník dozvěděl, radní se většinou hlasů rozhodli, že při přípravách konečného projektu půjdou každopádně cestou rondelu elipsovitého tvaru. „Byli bychom rádi, aby se podařilo uzavřít vnitřní okruh stavbami kruhových křižovatek. Není totiž dobré směšování rondelů
s klasickými a světelně řízenými křižovatkami. Systém na vnitřním okruhu musí být ucelený, křižovatky řízené semafory totiž ubírají na kapacitě průjezdnosti,“ vysvětlil Zdeněk Fišer.
Projekt oválného rondelu na Poděbradově náměstí byl hotov již na začátku tohoto roku a zdálo se, že k realizaci by mohlo dojít už letos. Jenomže se objevilo hned třináct oponentů, kteří si stěžovali na různé aspekty a byli jednoznačně proti výstavbě rondelu... Mezi nimi byli obyvatelé bydlící na Poděbradově náměstí, ale také hasiči a lékaři ze záchranky. „Se všemi stěžovateli bylo už jednáno a došlo k několika ústupkům i úpravám v projektové dokumentaci. Hasičská
a záchranná služba si stěžovala na fakt, že v případě jejich potřebných výjezdů může být rondel zablokován auty a jejich zásahová vozidla či sanitky tady uvíznou. Tato záležitost bude řešena tak, že v momentu výjezdu záchranářů bude vjezd na rondel uzavřen pomocí přidaných semaforů, na nichž v tu chvíli bude svítit červená. Co se týká výtek občanů ohledně zvýšeného hluku, slíbili jsme jim na domech výměnu oken za naprosto zvukotěsná,“ uvedl Zdeněk Fišer.
Zejména podnikatelé ale namítají, že výstavbou rondelu výrazným způsobem ubude parkovacích míst. Zejména jde o parkoviště před Komerční bankou a restaurací Fiesta. Tyto plochy k parkování budou samozřejmě zrušeny! „I tento problém se v upraveném projektu řeší.
K tomuto účelu se nabízí zbudování oficiálního parkoviště na vyvýšeném prostoru ve Wolkerově ulici, kde například už dlouhá léta funguje občerstvení, takzvaný plecháč,“ konstatovala Alena Rašková, náměstkyně primátora zodpovědná za dopravu v Prostějově.
Otázkou snad nyní jen zůstává, kdy k výstavbě rondelu ve tvaru elipsy na Poděbradově náměstí dojde. „Nevidím to reálně ani příští rok, to budeme rádi, když se zrealizuje rekonstrukce křižovatky u železničního přejezdu v Olomoucké ulici. Uvidíme,
v jakém horizontu tuto investici na základě schváleného projektu zahrne Olomoucký kraj do svého plánu, ale řekl bych, že to bude až v roce 2015,“ uzavřel toto téma prostějovský primátor Miroslav Pišťák.
  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...