Dobré ráno, dnes je úterý 14.5.2024
svátek slaví Bonifác,
zítra Žofie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Fotogalerie: Už tradiční ‚dýňobraní‘ v Zahradnickém centru Marciánová se i letos může pochlubit velkou přízní návštěvníků, kteří rozsáhlý areál plnili po celou uplynulou sobotu. Ostatně není divu, příležitosti vyřezat si originální podzimní dekoraci z dýně v tak příjemném a kreativním prostředí, přičemž současně se inspirovat bezpočtem sezónních vazeb, by totiž odolal jen málokdo...

V kosteleckém zahradnictví se letos uskutečnil v pořadí již druhý ročník podzimní výstavy, tentokrát s názvem Dýňové slavnosti. Přestože akce byla zaměřena především na malé šikuly, kteří si z dýní mohli vyřezat tradiční halloweenskou ozdobu, tak nožů a nejrůznějších dlabátek se bez zbytečných rozpaků chopili i dospělí. Výsledkem byla krásná přehlídka vlastnoručně vyrobených podzimních dekorací vycházejíc z kreativity každého z účastníků.

 

Miss dýně

Součástí programu byla i soutěž o nejkrásněji ozdobenou dýni. Oborná porota ve složení hejkal a dvě čarodějnice neměla vůbec lehké rozhodování, protože každý výrobek byl naprostý originál. „Vyřezat dýni mi trvalo asi hodinu. Rozhodla jsem se ji ozdobit slaměným kloboukem, protože takový tady ještě nikdo nemá,“ přiznala malá autorka jedné z dýňových luceren, jedenáctiletá Nikola Martinčíková. Že vyřezávání dýní bavilo nejen děti, ale i dospělé, o tom svědčí také povedený výrobek pana Vrány, který na akci dorazil spolu s manželkou a dcerkou: „Přišli jsme, aby si malá užila trochu zábavy, protože jsme dlouho na žádné akci nebyli. Ale tohle mě opravdu baví, nikdy předtím jsem nezkoušel vyřezávat dýni a chytlo mě to.“

Sobota ve znamení podzimu

Vyřezávání dýní však nebylo jediným bodem programu letošní podzimní akce v Zahradnickém  centru Marciánová. „Návštěvníci si tu mohou ozdobit dýni dle libosti a odnést si tak domů vlastnoručně vyrobenou podzimní dekoraci. Kromě toho se mohou inspirovat podzimními vazbami nebo si nakoupit v obchůdku či nově postaveném fóliovníku, kde jsou k dispozici nejrůznější dekorace a ozdoby vztahující se nejen k podzimu či dušičkám, ale také k Vánocům,“ přiblížila nabitý sobotní program Iva Marciánová. „Zájemci mohou ochutnat dýňové dobroty, kterých máme letos ještě víc druhů na výběr než loni. A kdo bude mít zájem o recept, budou k dispozici na našich webových stránkách www.marcianova.cz. Máme tu i pracovnice Studia IN, které si pro děti připravily oblíbené malování na obličej, takže tu můžete potkat víly nebo Spidermany,“ přidala další libůstky vydařené akce.

Na všechny pak po setmění čekala ohňová show vyškovské skupiny Prometheus. „S nápadem uspořádat dýňové slavnosti přišla moje dcera. Koneckonců dýně k nadcházejícímu ročnímu období neodmyslitelně patří a jsou jedním ze symbolů podzimu. Tématické výstavy u nás pořádáme pravidelně, je to příležitost pro návštěvníky prohlédnout si naši podzimní nabídku a ještě k tomu si tu mohou užít trochu legrace,“ svěřil se Večerníku Josef Marcián, který se pro letošní slavnosti převtělil do role strašidelného hejkala.

Halloweenem rok nekončí ani v zahradnickém centru

Že téma barevného podzimu a dýňových slavností veřejnost zajímá, dokazovala i samotná návštěvnost, kterou si majitelé kosteleckého zahradnického centra velmi pochvalovali. „Lidí je tady hodně a to je dobře,“ shodli se manželé. Dýňovými slavnostmi však rok v tomto zahradnickém centru rozhodně nekončí. Zájemci si stále mohou prohlédnout podzimní dekorace a inspirovat se dušičkovou nebo už vánoční výzdobou, která vás zaručeně nadchne.

A ten příští rok dlabací potřeby s sebou a sejdeme se znovu všichni v Zahradnickém centru Marciánová v Kostelci na Hané.


  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...