Dobrý večer, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Prostějovský rodák Jan Blatný se stane dnes šéfem zdravotnictví v České republice! Roman Prymula musí po známé kauze nedobrovolně opustit post šéfa tohoto resortu, když na tomto postu vydržel jen něco málo přes měsíc. Prázdné místo po téměř celém týdnu dohadů a nejistoty vyplní právě padesátiletý odborník z Prostějova. V politických kruzích je Blatný nováček, ale v oboru hematologie uznávaný odborník. Předsedy vlády Babiš jej označil za zkušeného lékaře s mezinárodními zkušenostmi.


Již dnes, tj. ve čtvrtek 29. října, jmenuje prezident ČR Miloš Zeman Jana Blatného do funkce nového ministra zdravotnictví. Stane se tak přesně ve 12:00 hodin. „Ceremoniálu se zúčastní předseda vlády Andrej Babiš,“ doplnil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.
Padesátiletý Jan Blatný je rodákem z Prostějova a kapacitou nejen ve Fakultní nemocnici Brno, kde zastává post náměstka a primáře oddělení dětské hematologie. „Mám úzké vazby na Bristol a strávil jsem několik let v Dublinu. Byla to skvělá léta,“ zmínil své zkušenosti ze zahraničí.
A co o něm dál víme? Vystudoval všeobecné lékařství na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně, kde také promoval v roce 1994. Dle mnoha expertů je skutečně uznávaným lékařem a v současnosti zastává post primáře na dětské hematologii ve FN Brno, kde řídí na sedm desítek zdravotníků. Profesně se zaměřil na léčbu dětí s poruchou srážlivosti krve. Centrum v Brně, které vede, spolupracuje s odborníky a nemocnicemi po celém světě. Tato dětská nemocnice je jedinečným ryze dětským lůžkovým zařízením pečujícím o hemofilické děti v Česku. Na Lékařské fakultě brněnské Masarykovy univerzity získal v roce 2005 velký doktorát v oboru pediatrie. V roce 2019 se v oboru pediatrie habilitoval.
Jeho názor na covid-19 je trochu odlišný od jeho předchůdců. „Je trošku horší chřipka. Na omezení její pravděpodobnosti šíření stačí ty nejzákladnější věci,“ vysvětlil ještě na jaře primář dětské nemocnice ve FN Brno. Vyzývá k nošení roušek, dodržování hygieny a omezení sociálních kontaktů. Blatný je také zakládajícím členem spolku Český národní hemofilický program. Je tedy bez pochyb, že pro takovou kapacitu je na ministerstvu místo.
Věříme, že si rodák z Prostějova povede lépe než předchozí ministři a zvládne nelehký úkol krizového manažera, svou odbornost a znalost nemocničního prostředí zúročí v likvidaci epidemie v České republice.

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...