Příjemnou noc, dnes je sobota 6.7.2024
svátek slaví Státní svátek,
zítra Bohuslava
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

40 tutyZjištění Večerníku a článek z minulého vydání o manku ve výši sedmi set tisíc korun v krasickém marketu TUTY vzbudili velký ohlas. Zástupci provozovatele prodejny v Západní ulici dodrželi svůj slib a naší redakci se k celému problému exkluzivně vyjádřili. Právní zástupce družstva Tempo Opava Petr Skýpala předal dotazy přímo předsedovi Davidu Aichmaierovi. Přestože šéfovi družstva nebyla poslední mediální zrovna po chuti, snažil se celý nepříjemný problém vysvětlit.

„Zmíněný článek vyzněl v neprospěch našeho družstva. Navozuje dojem nedostatků v systému řízení hospodaření prodejny, za který by měl nést odpovědnost její provozovatel. Tak tomu ale není a údajná tvrzení některých zaměstnankyň prodejny, aspoň tak, jak jsou citována ve vašem článku, jsou částečně zavádějící, částečně výslovně nepravdivá,“ vyjádřil svoji nespokojenost David Aichmaier, předseda družstva Tempo Opava, které provozuje krasický market TUTY. „Zejména pokud jde 

o příjem zboží na prodejně, tento je plně v kompetenci vedoucích zaměstnanců marketu, tedy těch zaměstnanců, kteří údajně systém kritizují. Vedení prodejny tvoří objednávku zboží, a zboží na prodejně také přijímá. Pokud zde příslušní zaměstnanci hovoří o chaosu, či expresivně „bordelu“, tak těmito výrazy potom hodnotí nedostatky ve své vlastní práci. Pokud jde o prodej zboží, ten probíhá přes moderní pokladní systémy zaznamenávající každou pokladní operaci. Vedoucí prodejny tak má efektivní nástroj k řízení skladby sortimentu i velikosti objednávek při znalosti prodejnosti veškerého zboží přes pokladní systém,“ dodal na vysvětlenou šéf opavského družstva Tempo.

David Aichmaier vzápětí Večerníku ochotně zodpověděl konkrétní otázky, které se v souvislosti s problémy krasického marketu nabízejí. V první řadě jsme se předsedy družstva Tempo zeptali, jaké že to finanční nesrovnalosti sužují prodejnu TUTY v Krasicích. „Prodejnu nesužují finanční nesrovnalosti. Jde o jediné, byl zde řádnou inventarizací zjištěn takzvaný schodek na svěřených hodnotách, za který nesou odpovědnost zaměstnanci prodejny v souladu s příslušnými ustanoveními zákoníku práce,“ zareagoval na první dotaz David Aichmaier. Už v minulém čísle jsme však upozornili na fakt, že družstvo Tempo Opava vede soudní spor s několika zaměstnankyněmi krasického marketu. „Ano, o náhradu škody z titulu odpovědnosti za schodek na svěřených hodnotách skutečně vedeme s našimi bývalými zaměstnanci soudní spory. Pokud chtějí tato soudní řízení někteří zaměstnanci medializovat, potom nechť tak sami učiní, my na tomto nemáme žádný zájem, a to i s ohledem na jejich osoby.

Vymáháme oprávněné nároky z výše uvedeného titulu odpovědnosti za schodek, a předpokládáme, že naše nároky budou soudem uznány. Vzhledem k veřejnosti soudního řízení se můžete jako zástupce veřejnosti nařízeného soudního jednání také osobně zúčastnit, a vytvořit si tak o uplatňovaných nárocích detailnější obraz,“ vybídl naši redakci David Aichmaier. Ten dále dodal, že soudní jednání se týká řádově deseti zaměstnanců. „Zde platí pravidlo, že za schodek na svěřených hodnotách odpovídá podle zákoníku práce společně celý kolektiv odpovědných zaměstnanců na prodejně,“ vysvětlil předseda družstva.

Večerník hodně zajímá, co může být vůbec příčinou tak vysokého manka v nepříliš velkém marketu. David Aichmaier sice nepotvrdil celkovou sumu schodku za sedm set tisíc korun, naopak přiznal pouze dvousettisícové manko.

„Nejvyšší schodek zjištěný při jedné inventarizaci přesáhl částku dvou set tisíc korun. Naše družstvo provozuje téměř sto prodejen, na kterých je stejný a stabilizovaný systém řízení i hlídání stavu zásob na prodejně. K tak vysokému schodku u nás v uplynulých letech nikde jinde než v Krasicích nedošlo. Příčin vzniku schodku na prodejně může být celá řada - typicky nedůsledně prováděná přejímka zboží, nadměrné objednávky zboží a z toho vyplývající ztráty při marném projití spotřebitelských lhůt, nedůsledné sledování běhu spotřebitelských lhůt u zboží, nesledování čerpání normy ztrát stanovené na zboží či nehlídání zboží před krádežemi zákazníků. Všechny tyto příčiny spočívají v práci personálu prodejny, zejména jejího vedení a v tomto směru dnes ještě stále nelze tyto nedostatky, mající povahu lidského faktoru, nahradit na maloobchodní prodejně potravin žádným počítačem řízeným systémem,“ objasnil Aichmaier pohled ze strany majitele provozovny.

Úplně poslední otázka Večerníku padla na budoucnost marketu TUTY v Krasicích. Podle některých lidí totiž hrozí z důvodu manka a velké finanční ztrátovosti prodejny její uzavření! To ale předseda družstva Tempo Opava razantně odmítá. „Prodejna nemá finanční potíže, a není ani žádný jiný důvod uvažovat o jejím uzavření. Obchodní místo v prostějovské části města budeme i nadále provozovat,“ vyvrátil závěrem David Aichmaier veškeré spekulace.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...