Dobré odpoledne, dnes je pátek 29.3.2024
svátek slaví Taťána,
zítra Arnošt
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Poměrně nedávno rozebral Večerník na tomto místě velice podrobně vývoj počtu obyvatel Prostějova za posledních deset let. Ukázalo se, že ročně městu ubývá v rozmezí od 200 do 300 občanů. Hlavně je to dáno tím, že celá populace výrazně stárne a úmrtnost je vyšší než porodnost. A navíc se v posledních deseti letech z města vždy odstěhovalo ročně víc lidí, než se přistěhovalo. Tento poslední trend se podařilo nyní zastavit, ovšem také aktuální údaje za první pololetí tohoto roku ukazují, že zastavit se nepodařil celkový úbytek obyvatel Prostějova.

 

Olomoucký kraj vydal statistický bulletin zahrnující mimo jiné aktuální pohyb obyvatelstva v jednotlivých městech kraje. Z údajů vyplývá, že v Prostějově se sice narodilo během prvního pololetí 564 dětí, ovšem 673 občanů zemřelo. Částečnou útěchou může být druhý údaj, podle kterého se konečně do Prostějova přistěhovalo více lidí, než se odstěhovalo. Suma sumárum za prvních šest měsíců roku přišlo město o dalších 92 obyvatel.
„Dlouhodobý pozvolný pokles je způsoben dvěma hlavními příčinami. Prvním je počet narozených dětí, který je menší než počet úmrtí. Výrazný nárůst narozených potomků se nedá očekávat, silné ročníky takzvaných ´Husákových dětí´ už mají potomky školou povinné a další dítě neplánují. Současně dnes převažuje tendence menšího počtu dětí v rodině. Většina rodin má dvě děti, ale je i poměrně vysoký počet rodin s jedináčky. Pokud se některý rok narodí více dětí, máme z toho velkou radost, ale nedá se říct, že by to signalizovalo pravidelný nárůst. Takže spíše můžeme očekávat zvýšení průměrného věku a pokles počtu obyvatel,“ konstatovala nedávno Alena Rašková (ČSSD), náměstkyně primátora statutárního města Prostějova, která je zodpovědná ve městě za sociální oblast. „A údaje za první pololetí tohoto roku naznačují, že porodnost se sice zvýšila, bohužel se ale zvýšila také úmrtnost,“ přidala Rašková.
S názory své kolegyně souhlasí také první náměstek prostějovského primátora. „Snižující se počet obyvatelstva svědčí o tom, že opět přicházejí slabší ročníky, lidé zvažují, jestli mít jedno nebo více dětí. Taková je prostě dnešní doba,“ přikyvuje Jiří Pospíšil. Možným receptem na zvýšení počtu obyvatel tak možná zůstává jen vyšší počet přistěhovalců. Za první pololetí tohoto roku se do Prostějova přistěhovalo 653 lidí, zatímco se z města vystěhovalo „jen“ 636 osob. „Nevím, jestli je to zrovna recept, ale může to svědčit o tom, že někteří lidé považují město Prostějov za dobré místo k bydlení. Přesto počet odstěhovaných během prvního pololetí je obrovský. Důvody mohou být různé. Vím, že značná část studentů vysokých škol vystuduje a už se do města nevrací, když získávají lukrativní zaměstnání v místě studia,“ myslí si první náměstek primátora.
Otázkou samozřejmě také zůstává, co prostějovský magistrát dělá pro to, aby přilákal více mladých rodin s dětmi a zda nemůže město vytvořit nějaké lepší podmínky, například pracovní. „My se snažíme, aby bylo v Prostějově kvalitní prostředí pro podnikání, důkazem je například průmyslová zóna, sídlo mnoha firem, které nabízejí spoustu pracovních příležitostí. Dalším počinem může být i bytová výstavba soukromých investorů. Magistrát v minulosti prodal pozemky na novou bytovou výstavbu, v plánu máme další prodeje, abychom měli dostatek kvalitního bydlení. Nesmíme také zapomínat na sportovní a kulturní vyžití, které je v Prostějově na vysoké úrovni. Takže si myslím, že jsme určitě městem pro kvalitní život,“ dodává Jiří Pospíšil.


pohyb obyvatelstva prostějova v prvním pololetí 2020

Živě narození 564
Zemřelí 673
Přistěhovalí 653
Odstěhovalí 636

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...