Příjemnou noc, dnes je pátek 19.4.2024
svátek slaví Rostislav,
zítra Marcela
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Tolik vody u nás asi nikdo z nás nepamatuje! Naše líné a často vysychající potoky se uplynulou středu 14. října proměnily ve dravé a rozbouřené řeky. Na třetí stupeň znamenající stav ohrožení se ve čtvrtek ráno dostala Hloučela v Soběsukách. Hodně se mu přiblížila také Romže ve Stražisku a Velká Haná ve Vrchoslavicích, kdy bylo dosaženo druhých stupňů znamenajících stav pohotovosti. Přeplněná byla i plumlovská přehrada.

Hladiny řek v regionu začaly razantně stoupat od středečního rána. Svého vrcholu většina z nich dosáhla ve čtvrtek ráno. To platilo i pro Hloučelu, která v Soběsukách dokonce přesáhla třetí povodňový stupeň. V místech, kde bývá říčka obvykle hluboká 10 centimetrů, v tu chvíli protékalo zhruba desetkrát více dravé vody. Přitom nedaleko od ní stojí například domov pro seniory. „Svolali jsme krizový štáb, hasiči situaci po celou dobu bedlivě sledovali a byli připraveni pytlovat. Nakonec to však nebylo potřeba,“ ohlédla se na konci týdne za dramatickými událostmi Gabriela Jančíková, starostka Plumlova, pod nějž Soběsuky spadají.

Přeplněná přehrada

Povodňovou vodu před Prostějovem nakonec zachytila až plumlovská přehrada, která se naplnila dosud nevídaným způsobem. Mimo jiné zcela zaplavila mostek vedoucí k Hotelu Plumlov, také na pláži U Vrbiček dosahovala voda dokonce až k posezení, které od nádrže normálně bývá vzdálené zhruba 25 metrů. K jejímu upouštění ve větším došlo až ve čtvrtek, kdy už hladiny řek klesaly a situace se začala zklidňovat. „Vyjma odtoku z plumlovské přehrady voda klesá. Přehradu totiž teď budeme upouštět na zásobní hladinu, abychom byli připraveni na případné nové stoupání hladin, se kterým ještě musíme počítat,“ shrnul tiskový mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Podle něj nyní bude problém už jen na řece Moravě. „Toky jako Romže a Hloučela zaznamenaly rychlý nárůst a pokles vody. Nyní už jsou převážně v prvním povodňovém stupni. U řeky Moravy na druhou stranu chvíli potrvá, než všechnu vodu ze svých přítoků pojme, proto bude její pokles pozvolnější,“ vysvětlil Chmelař.

Vylitá Romže

Hodně výjimečná byla situace také na Romži. Nejvyšší průtok proti normálu hlásila stanice ve Stražisku. V říčce v tu chvíli protékalo dokonce 20x více vody, než je obvyklé, její hloubka šplhala dokonce k 90 centimetrům. „Tolik vody v Romži u nás za svůj život ještě nepamatuji. Nicméně k bezprostřednímu ohrožení nemovitostí či obyvatel u nás nedošlo, mosty vodu bez problémů pouštěly a ta zůstala v korytě. Řeka se vylila pouze do polí za Stražiskem ve směru k Ptenskému Dvorku,“ okomentovala situaci starostka Stražiska Markéta Dvořáková.

V Hané 2,5 metru vody
Nejvíce vody u nás ovšem protékalo v říčce Velká Haná, jejíž hloubka místo běžných 40 cm dosáhla bezmála 2,5 metru. „Hanou sledujeme, i kdyby se nicméně u nás rozlila z koryta, tak to s největší pravděpodobností bude pouze do polí a nemovitosti neohrozí. Obvykle nás voda zaplavuje spíše ve směru od dálnice,“ popsal situaci ve středu v poledne vrchoslavický starosta Dušan Svozílek. Ani v dalším průběhu dne pak řeka obec neohrozila. Od čtvrtečního poledne se situace na tocích začala vracet k normálu, hladiny však i nadále kolísaly v závislosti na dalších deštích. Takových hodnot jako ve středu a ve čtvrtek však již nedosáhly.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...