Příjemnou noc, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Až neuvěřitelné se stalo skutkem! Dlouhá léta se zdálo, že stav cesty vedoucí kolem plumlovské přehrady pod hotelem Zlechov nikdo neřeší. Nyní se však oblíbená stezka hojně využívaná cyklisty i místními obyvateli k častým procházkám konečně dočkala opravy za zhruba 250 tisíc korun.

Výmoly, díry, místy už to asfalt prostě vzdal. Řidiči si jízdou autem okolo Podhradského rybníka a přehrady z jihu koledují o návštěvu servisu. A v případě cyklistů šlo i doslova o zdraví. Zejména ve večerních hodinách se průjezd okolo přehrady kvůli tomu mění v hodně nepříjemnou a nebezpečnou záležitost. Cesta, léta ponechávaná ve špatném stavu, dlouho čekala na rekonstrukci.
Je to přitom hodně divné. Zatímco na některých zapadlých místech regionu vyrůstají krásné cyklostezky, jedním z turisticky nejatraktivnějších míst vedla polorozpadlá asfaltka plná hlubokých děr. Řeč je o stále jediné komunikaci lemující plumlovskou přehradu. Přestože nádrž v minulosti prošla nákladnou revitalizací za více jak čtvrt miliardy korun, její okolí v některých místech působilo jako z doby těsně po válce.
Procházka okolo přehrady se tak sestávala z několika fází. Z pěkně opravené hráze se člověk dostal před restaurací „Panel“ na silnici, která už je na tom o něco hůře. „Zatím ale není důvod ani prostředky k opravě. Není to opravdu ideální, ale ještě je ten stav dobrý. Katastrofa je to až od Zlechova,“ hodnotil vozovku Jaroslav Peška, starosta Mostkovic. Zmíněná další komunikace směrem k Plumlovu se zhoršuje a už je na tom opravdu hůře a hůře. Část této cesty vlastní společnost Lakewood s. r. o., rovněž vlastník prostoru okolních lesů. A to je právě podle některých aktérů kámen úrazu. Zatímco lidé chtějí cestu využívat k venčení a k vyjížďkám na kole, pro firmu má přednost podnikání. „Jsme v kontaktu s panem Baliharem, majitelem firmy. Asi to ale neplánuje spravit. Jeho dosavadní stanovisko bylo, že opravovat nebude, že k tomu opravdu není důvod...,“ konstatovala ještě před pár dny Gabriela Jančíková, starostka Plumlova.
Večerník Tomáše Balihara uvedeného jako jediného vlastníka firmy Lakewood oslovil. Zajímalo nás, jak se staví k opravě? „Obraťte se na starostku Plumlova. Návrhy od nás mají, záleží tedy právě na nich,“ zněla oproti starostce odlišná reakce podnikatele. K tomu, co tedy se silnicí zamýšlí on sám, se nevyjádřil. „Cesta slouží hlavně potřebám lesa,“ tvrdil.
Přesto se ledy pohnuly. Neutěšený stav se po letech rozhodli společně změnit představitelé Mostkovic, Plumlova a zejména majitelé hotelu Zlechov, kolem něhož cesta vede. „Prostě jsme se na to už nemohli dívat! Bylo nám líto tisíců turistů, kteří tudy prochází či projíždí na kolech. Místy byl stav cesty opravdu katastrofální,“ konstatovala plumlovská starostka Gabriela Jančíková. „Jsme přesvědčeni, že cesta má význam pro občany Mostkovic i Plumlova, kteří sem často míří za vycházkami. Proto jsme se s majitelem domluvili tak, že nám dovolí ji opravit. Museli jsme tak ovšem učinit na naše náklady,“ prozradila Večerníku aktuální novinku plumlovská starostka Gabriela Jančíková.
Zalepení největších kráterů nakonec vyšlo na zhruba 250 000 korun. „Polovinu nákladů uhradili majitelé hotelu Zlechov, o druhou jsme se rovným dílem podělili s Mostkovicemi,“ objasnila starostka Plumlova, která rovněž zaštiťuje projekt moderní cyklostezky vyrůstající na opačném břehu plumlovské přehrady za více jak 23 milionů korun. Ta by měla být dokončena na jaře příštího roku. „Zatím jsme dosáhli maximum možného pro lepší komfort pěších i cyklistů. Do budoucna chceme, aby lidé mohli celou přehradu obkroužit třeba i na in-line bruslích. To by si však vyžádalo na straně pod Zlechovem důkladnější opravu. Její realizace v tuto chvíli není na pořadu dne,“ vzkázala Jančíková.

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...