Dobré odpoledne, dnes je pátek 29.3.2024
svátek slaví Taťána,
zítra Arnošt
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

 Množství vyprodukovaného komunálního odpadu a také bioodpadu v Prostějově se letos oproti předchozím létům výrazně zvýšilo. Podle radních za to mohou zřejmě letošní opatření v souvislosti s pandemií covid-19, kdy domácnosti využívaly více balených potravin. Každopádně tím i náklady na likvidaci odpadu rostou.


Odbor správy a údržby majetku města pravidelně měsíčně vyhodnocuje množství a náklady na likvidaci jednotlivých složek komunálního odpadu svezeného od občanů a uloženého ve sběrných dvorech. „Od začátku roku 2020 v porovnání s rokem 2019 jsme zaznamenali nárůst množství jak směsného odpadu, tak i všech složek tříděného odpadu, tedy plastu, papíru, skla a rovněž bioodpadu. Možnou příčinou jsou patrně opatření v souvislostí s pandemií covid-19, kdy obyvatelé nakupovali více balených potravin a domácnosti produkovaly více odpadů. Dále zaznamenáváme nárůst také v případě svezeného bioodpadu. Zde se jedná o období bohaté na srážky, což vede k rychlejšímu růstu trávy a k její nutné časté likvidaci a odvozu,“ okomentoval situaci první náměstek primátora Prostějova Jiří Pospíšil (PéVéčko).
Na základě skutečně fakturovaných nákladů za likvidaci komunálních odpadů za období od ledna do srpna tohoto roku bude třeba vydat částku ve výši 9,4 milionu korun. „Průměrnou výši měsíčních nákladů za svoz, sběr a nakládání s komunálním odpadem do konce roku 2020 odhadujeme asi na 4,3 milionu korun, z čehož je zřejmé, že náklady za likvidaci odpadu za měsíce září až listopad 2020 budou asi 13 milionů korun,“ vypočítal Pospíšil.
Náklady a množstvím vyprodukovaného odpadu v Prostějově se Večerník bude podrobněji zabývat v příštím vydání.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...