Dobré ráno, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Feťáci nejsou vždy jen „trosky“ neschopné zbavit se závislosti na drogách. Minimálně ze začátku se jedná o mladé lidi, kteří mají pocit, že jako jediní jsou skutečně „cool“ a společně prožívají něco, o čem ti ostatní nemají ani páru. Jsou to navíc přátelé, kteří jsou ochotni si vzájemně pomáhat. Jenže jejich kamarádství má své limity. Stačí, když začne jít do tuhého. To se naplno projevilo i při úterním pokračování procesu s drogovými dealery Lukášem Šindýlkem, Janem Augustinem a Monikou Dirdovou Zapletalovou, u něhož Večerník na Okresním soudu v Prostějově ani tentokrát nechyběl.

 

Na úterý 22. září bylo k prostějovskému soudu předvoláno celkem 18 svědků, přišlo jich však pouze 7, další byl vyslechnut pomocí videokonferenčního zařízení přímo z věznice. Jako první však před senát předstoupil obžalovaný Jan Augustin, jenž se očividně rozhodl udělat vše pro to, aby jeho trest byl co možná nejnižší. „Uvedu policistům jména dalších dealerů, od nichž jsem drogy kupoval. Bude to řádově do deseti osob. Zároveň jsem připraven uhradit peněžitý trest ve výši až dvě stě tisíc korun,“ vypověděl kajícně jindy arogantní Jan Augustin, který nedávno začal pracovat jako skladník. Augustin navíc zpochybnil své dříve uváděné tvrzení o tom, kolik pervitinu si koupil přímo od Lukáše Šindýlka. „Uvedl jsem víc, protože jsem na něj byl naštvaný,“ snažil se osvětlit.

Fetující pár skončil na LeRKu
Po obžalovaném již přišli na řadu jednotliví svědci. Ti se i tentokrát rekrutovali z řad drogově závislých napříč všemi sociálními vrstvami. „Pervitin jsem si brala od Moniky, která u nás prakticky každý den pila a hrála na automatech. Za to jsem za ni zaplatila její útratu,“ uvedla například Iveta S., která pracovala jako servírka jedné z hospod v Krasicích.
Jak devastující vliv může mít pervitin na mladé lidi, bylo nejlépe vidět u další svědkyně. Tu museli policisté vyhledat v komunitě bezdomovců živořících v garážích u zchátralého fotbalového stadionu SK LeRK (bývalá TJ Železárny). „Znám všechny obžalované, drogy jsem brala od Jana Augustina,“ vypověděla Michaela Z., která u LeRKu žije i se svým přítelem Lukášem H. Také ten byl předvolán jako svědek, policistům se ho však objevit nepodařilo.

Podaří se Šindýlkovi zhubnout?

Monstrproces s Lukášem Šindýlkem a dalšími obžalovanými odstartoval už letos v lednu. Celkem by v něm mělo vypovídat 65 svědků převážně z řad prostějovských narkomanů. Mnohé z nich je však velmi obtížné k soudu dostat. Celou záležitost navíc zkomplikovala nejen opatření související s koronavirem, ale také nehoda Lukáše Šindýlka. Ten po svém propuštění z vazby na motorce nesmyslně ujížděl před policisty. Vše skončilo nehodou na Joštově náměstí. Lukáše Šindýlka by v souvislosti se zraněním páteře měla ještě čekat jedna operace, před ní však má obézní muž deset kilogramů zhubnout. Zda se mu to ovšem podaří, není vůbec jisté.
Rozsudek dosud nepadl, hlavní líčení bylo opět odročeno.



  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...