Dobré poledne, dnes je pátek 29.3.2024
svátek slaví Taťána,
zítra Arnošt
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

 V blížících se krajských volbách bude o křesla v Zastupitelstvu Olomouckého kraje usilovat celkem 665 kandidátů z patnácti politických stran a hnutí. Mezi nimi jsou i desítky kandidátů z prostějovského regionu nepochybně mající šanci dostat se mezi 55 vyvolených členů nového krajského zastupitelstva. Určitě stojí za připomínku, kdo z Prostějovanů má šance nejvyšší.


Prostějovsko je z hlediska obsazení kandidátních listin zastoupeno poměrně hojně. Podle mínění Večerníku se novými, či spíše staronovými členy Zastupitelstva Olomouckého kraje pro období let 2020 až 2024 stanou Ladislav Okleštěk (ANO 2011), Ludvík Šulda (KSČM) a Radim Fiala (SPD). Všichni tři pánové z Prostějova jsou totiž lídry kandidátek uvedených politických subjektů do krajských voleb a nikdo nepředpokládá, že by se ANO, KSČM a SPD u voličů propadlo pod hranici pěti procent hlasů...
A jak jsou na tom další kandidáti z Prostějovska se svými šancemi? Pojďme popořádku. Hlavní favorit krajských voleb hnutí ANO 2011 má na kandidátní listině kromě lídra Ladislava Oklešťka ještě deset kandidátů z Prostějovska. Největší šance na zvolení přisuzuje Večerník prostějovskému primátorovi Františku Jurovi, který jde do voleb ze sedmého místa kandidátky. Do zastupitelstva kraje pak má šanci prorazit ještě starostka Vranovic-Kelčic Irena Blažková. Následující pozice kandidátů z Prostějovska jsou už nižší, takže například Marcela Župková (21. místo), František Konečný (26.), Dagmar Faltýnková (28.), Jaromír Hruban (32.), ostatní to budou mít už hodně těžké a budou spoléhat na „kroužky“ od voličů.
Největším vyzyvatelem „Babišovců“ je Občanská demokratická strana, která má na listině rovný tucet adeptů a adeptek z regionu. Nejvýše nasazenou kandidátkou z Prostějovska je náměstkyně primátora statutárního města Prostějova Milada Sokolová, která prahne po hlasech z 5. místa a vzhledem k preferencím by měla po volbách proklouznout do zastupitelstva. Určité šance se dávají ještě živnostníku Radku Wagnerovi z Kostelce na Hané, který kandiduje z 8. místa a rovněž starostovi Držovic Jaroslavu Studenému (15.). Ostatní to už budou mít hodně složité, třeba Jan Zatloukal je na 21. místě, Karel Marek 28. a Tomáš Blumenstein 34.
Komunistická strana Čech a Moravy nasadila jako lídra Ludvíka Šuldu, který by měl do nového zastupitelstva prorazit. Po něm jdoucích devět želízek z Prostějovska už to nebude mít vzhledem k volebním preferencím komunistů tak jednoduché. Druhým nejvýše nasazeným je Tomáš Kaláb na 11. místě, následuje podnikatel Zdeněk Vysloužil na 18. místě. Ostatní kandidáti, a to včetně nestorů komunální prostějovské politiky Václav Šmíd a Jaroslav Šlambor míří do voleb až z 23. až 59. místa kandidátní listiny, tedy bez praktické šance na zasednutí do lavic.
Lídrem Svobody a přímé demokracie je dlouholetý poslanec Parlamentu ČR Radim Fiala z Prostějova a snad vůbec nikdo nepochybuje o tom, že právě on bude staronovým členem krajského zastupitelstva. SPD má na své kandidátní listině kromě Fialy ještě čtrnáct kandidátů z regionu. Nejvyšší šance mají prostějovští zastupitelé Pavel Dopita (6. místo) a Martin Křupka (10.). Ostatní jako například Radovan Moudrý (15.), Máša Komínková (20.), Vladimír Vašek (25.), Lenka Literová (29.), Radovan Kouřil (34.) a další už budou zřejmě jen doufat ve „vykroužkování“ od voličů, které by je posunulo na čelná místa.
Nováčkem na scéně je hnutí Trikolóra hnutí občanů, jehož volební výsledek je velkou neznámou a jen stěží se dá odhadovat. Nejvýše postaveným kandidátem z Prostějovska za toto hnutí je Jaroslav Skopal z Výšovic, který kandiduje ze 4. místa. Dalších osm kandidátů z Prostějovska bude čekat na vůli voličů. Jsou jimi například František Konšel z Myslejovic (8.), Vojtěch Kaprál ze Seloutek (13.), Miloš Golian z Prostějova (16.), Helena Havelka Baronová z Přemyslovic (17.).
A je tu ještě jedno politické uskupení, o kterém se dá téměř s jistotou tvrdit, že se dostane do nového Zastupitelstva Olomouckého kraje. Přestože ČSSD klesají celostátní volební preference, v Olomouckém kraji se spojilo s Patrioty Olomouckého kraje. Nejvýše postaveným regionálním vyslancem na kandidátní listině této nově vzniklé koalice je současný náměstek hejtmana Ladislav Hynek, jenž kandiduje ze 3. místa. Ostatních devět mužů či žen z to bude mít už složitější v tom, aby pronikli do budoucího krajského zastupitelstva. Přesto největší šanci má bývalý poslanec a současný člen prostějovského zastupitelstva Pavel Holík, který jde do voleb z 9. místa. Petr Kudláček (19.), Jana Oulehlová (24.), Ivana Dvořáková (33.), František Střída (36.) či Bedřich Grulich (41.) a nejen oni budou čekat opravdu jen na volební zázrak. Zajímavostí je, že na kandidátní listině této koalice se na 54. místě objevuje i Alois Mačák z Prostějova, který se tak po delší odmlce vrací do politiky.
Ze zbývajících subjektů mají podle Večerníku určité ambice překonat pětiprocentní hranici volitelnosti už jen Spojenci – Koalice pro Olomoucký kraj (KDU-ČSL, TOP 09, Strana zelených a ProOlomouc). Nejvýše postaveným vyslancem z Prostějovska v tomto uskupení je starosta Kostelce na Hané František Horák, který jde do krajských voleb ze 6. místa kandidátní listiny. Následující osmička z Prostějovska to už bude mít se zvolením hodně těžké.
Večerník se dnes zabývá jen touto sedmičkou stran a hnutí, které podle našeho názoru mají šanci „proklouznout“ do nového Zastupitelstva Olomouckého kraje. Lidé z Prostějovska kandidují i za jiné politické subjekty, jejich šance jsou však mizivé.

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...