Dobré ráno, dnes je sobota 27.4.2024
svátek slaví Jaroslav,
zítra Vlastislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Téměř 90 000 korun si vyžádaly škody na majetku města, které vznikly při dopravních nehodách během prvního pololetí tohoto roku. Magistrát tyto újmy odstraňuje nejdříve na své náklady, poté je ale vymáhá po pojišťovnách. Podle prvního náměstka primátora Jiřího Pospíšila jsou to starosti navíc, ale prý život není jen o radostech. Ostatně město netrpí jen těmito škodami, mnohem horší jsou následky řádění vandalů.

 

Magistrát za poslední měsíce získal od pojišťoven finanční náhradu za škody, které vznikly po dopravních nehodách v Prostějově. „Vesměs šlo o poškozené veřejné osvětlení a dopravní značení. Město je pochopitelně pojištěno, a tak jsme finance vymáhali na pojišťovně. Letos jsme takto zpět získali pojistné plnění za šest škodních událostí,“ konstatoval Jiří Pospíšil (PéVéčko), první náměstek prostějovského primátora, který je zodpovědný za majetek města.
Večerník zajímalo, jak často město trápí tyto škody a zda jich v poslední době přibývá, či naopak? „Samozřejmě nám škody způsobené na našem majetku dělají starosti a přidávají práci, takže můžu říci, že nám nejsou lhostejné. Ale to je život, a ten nepřináší jen radosti. Poškozování majetku je každý rok v řádu desetitisíců korun. Ale neřekl bych, že nehod a tím starostí s pojišťovnami přibývá. Je každý rok téměř konstantní,“ sdělil Pospíšil, který zodpověděl i otázku, co řidiči v důsledku havárií na silnicích ve městě nejčastěji poškozují. „Veřejné osvětlení, dopravní značky, zábradlí a různý mobiliář jako například lavičky. Škody
ihned na náklady města odstraňujeme, teprve až potom zjišťujeme viníky. Pokud je nezjistíme, tak žádáme pojišťovnu o pojistné plnění,“ vysvětlil první náměstek primátora s tím, že pro podobné případy disponuje magistrát centrální pojistnou smlouvou na celý majetek.
Nejen mnozí řidiči tvrdí, že úhrada škody po dopravní nehodě je hrazena z
povinného ručení každého vozidla. „Ano, je tomu tak, v případech, kdy se jedná o dopravní nehodu a následné poškození našeho majetku – dopravní značky, sloupy veřejného osvětlení nebo zábradlí, pak se škody hradí z povinného ručení viníků nehody. My ale pojišťovnu o škodách musíme informovat a detailně je popsat. A samozřejmě dožadovat se proplacení,“ upřesnil Jiří Pospíšil.
V případě škod města nejde pouze o dopravní nehody, ale jsou tu rovněž časté případy vandalismu, nebo dokonce krádeží. I proti takovým škodám je město pojištěno. „Ano a v těchto záležitostech předáváme případy Policii ČR. Pokud nenajde viníky, po kterých bychom škodu vymáhali, pak nám pojišťovna škody proplatí. Bohužel v poslední době se tak děje velice často,“ připustil první náměstek primátora.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...