Dobré dopoledne, dnes je čtvrtek 16.5.2024
svátek slaví Přemysl,
zítra Aneta
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

39 sanita_taxiTohle by se stávat nemělo! Ale asi nikdo nikdy nezajistí, aby se něco podobného neopakovalo. Pro muže, který se ocitl v bezvědomí, musela totiž z prostějovské nemocnice přijet sanitka dopravní služby. Nebyl v ní tedy ani lékař, ani záchranář, ale pouze samotný řidič. Nikdo jiný. Přitom starší muž ještě před pár okamžiky bojoval o život! Po pohotovém zásahu personálu jedné místní restaurace sice přišel k vědomí, stále však hrozilo, že převoz pro něj může být kritický.

 

Důvodem bylo, že všechny vozy záchranky v Prostějově i v Olomouci byly v tu chvíli v terénu. „Taková situace se stává jednou, maximálně dvakrát do roka,“ konstatoval Jan Weinberg, náměstek Krajské záchranné služby v Olomouci.

O hodové neděli krátce po poledni prožila prostějovská restaurace U Ječmínka drama. „Staršího pána při odchodu na dvoře areálu přepadla náhlá slabost. Ztratil vědomí a bezvládně se svalil do rukou své ženy. Nedýchal. Jeho žena si myslela, že nastala jeho poslední hodinka...,“ popsala dramatické okamžiky jedna ze svědkyň události. Díky pohotovému zásahu personálu restaurace se muži podařilo vytáhnout zapadlý jazyk. Posléze začal opět dýchat a probral se k vědomí. Nebyl však vůbec v dobrém stavu. „Všichni jsme si oddychli a čekali na příjezd záchranky. Jenže pak následoval šok s číslem dvě. Přijela sanitka, kde nebyl ani lékař, ani záchranář, ale pouze řidič!” pokračovala v popisu událostí svědkyně, která si nepřála být jmenována.

„To jsme si rovnou mohli zavolat taxík...“

Přítomní k řidiči sanitky neměli příliš velkou důvěru. „Co kdyby se muži během převozu přitížilo? Jak by mohl zároveň řídit a poskytnout mu pomoc? Chtěli jsme tedy postiženého doprovodit do nemocnice. Kvůli předpisu s ním však do sanitky nikdo nesměl,“ přidala rozlícená žena, která neskrývala své rozčarování nad fungováním záchranného systému. „To jsme mu rovnou mohli zavolat taxík... Sice jsem se později dozvěděla, že záchranka v tu chvíli neměla k dispozici žádnou sanitku, ale to přece normálního člověka nemusí zajímat. Obzvláště, když jde jeho blízkému o život,“ uzavřela naše čtenářka.

„Podobným situacím se nedá zabránit“

Náměstek Krajské záchranné služby v Olomouci Jan Weinberg okolnosti případu Večerníku potvrdil. „Hlášení jsme přijali v 12.15. Dispečer měl v tu chvíli velmi obtížnou situaci. Obě prostějovské, jedna konická i všechny tři olomoucké záchranky byly v tu chvíli v terénu. V naší hantýrce se tomu říká, že jsme neměli ani kolo. Volná byla pouze posádka letecké služby. Vzhledem k tomu, že bylo nahlášeno, že se muž už probírá k vědomí, rozhodl se dispečer oslovit dopravní službu prostějovské nemocnice. Pokud by tam poslal vrtulník, riskoval by, že v daný okamžik nebude mít k dispozici ani jednu posádku. A co kdyby se v tu chvíli stala vážná dopravní nehoda? Proto jsem přesvědčen, že se rozhodl správně,“ postavil se Jan Weinberg za své kolegy.

Nás ale zajímalo, zda-li podobná situace nesvědčí o nedostatku lidí v rámci záchranného systému Olomouckého kraje. „To si nemyslím. I kdybychom měli dvacet posádek, nikdy nelze zaručit, že nenastane situace, kdy budou všechny vyjeté,“ reagoval Weinberg, který zároveň ubezpečil, že k využití dopravní služby „záchranka“ sahá pouze u případů, kdy není přímo ohrožen život pacienta. „K podobným situacím, kdy musí vyjíždět k člověku, který byl nějaký čas v bezvědomí a nemáme tam fakticky koho poslat, dochází jen velmi zřídka. Statisticky se to stane tak jednou dvakrát do roka,“ uzavřel Weinberg.

Hlavně, že přežil...

Život staršího muže se tedy hlavně díky pohotovosti personálu restaurace a následné péči v nemocnici podařilo zachránit. „Jeho manželka si mi však nedávno stěžovala, že jeho zdravotní stav není stále právě nejlepší. Je však moc ráda, že to všechno vůbec přežil,” uzavřela očitá svědkyně, která Večerník na situaci upozornila.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...