Dobré odpoledne, dnes je úterý 23.4.2024
svátek slaví Vojtěch,
zítra Jiří
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Tak to tady máme zase! Sice se něco podobného dalo čekat, ale přesto to mnohé zaskočilo a jiné snad i vyděsilo. S nástupem žáků a studentů do školních lavic i s nadcházejícím podzimem se COVID-19 stejně jako další virová onemocnění dostal přímo do tříd.

Jednou ze zasažených škol je prostějovská „reálka“, kde k řešení situace přistoupili s chladnou hlavou... Problém s koronavirem hlásí i Dům domácí péče SANCO ve Vrahovicích, kde se měl vetřít mezi personál i klienty. Podle informací Večerníku jej má zhruba desítka lidí!

Minimálně dvě školy v regionu musí řešit problém v souvislosti s pozitivním testem některého ze studentů. „Na Prostějovsku je prováděno trasování v souvislosti s výskytem pozitivního případu ve dvou školských zařízeních. V tuto chvíli není důvod se obávat, že některou ze škol budeme chtít zavřít,“ potvrdila Večerníku na konci uplynulého týdne krajská epidemioložka Růžena Halířová.
Už v průběhu týdne se do redakce doneslo, že jednou z těchto škol je RG a ZŠ města Prostějova. Zde měly skončit v karanténě dvě třídy. „Je to tak, prostě se s tím musíme naučit žít. Ještě uprostřed týdne bych vám řekl, že situace bude asi velmi špatná. Nicméně po všech dosud provedených testech máme stále pouze jediného nakaženého. Dokonce i jeho spolužák, s nímž sedí v lavici, měl test negativní,“ odechls i ředitel školy Rostislav Halaš, jehož jsme se přirozeně zeptali i na zdravotní stav nakaženého. „Má zcela bezpříznakový průběh, nemoc byste na něm nepoznali. Na test šel kvůli předchozímu trasování, byl totiž v kontaktu s někým, u něhož byl potvrzen COVID-19,“ vysvětlil Halaš, který o situaci přirozeně informoval rodiče a zároveň úzce spolupracuje s hygieniky. „Řídíme se plně manuálem vydaným Ministerstvem školství, v němž se popisuje postup při prokázání nákazy. Svá pravidla má i hygiena, se kterou jednotlivé kroky konzultujeme. Nezbytná je například neustálá dezinfekce,“ ujišťuje ředitel prostějovské „reálky“.
Přestože je poměrně dosti pravděpodobné, že nakažených žáků a studentů usedlo do školních lavic výrazně více, hygienici v tuto chvíli kromě reálky evidují už jen jedinou další školu, u jejíhož žáka byla nákaza prokázána. „Pokud je zjištěn pozitivní případ, je dalším lidem, s nimiž přišel nakažený do styku, nařízena desetidenní karanténa. Tu však lidé dlouhodobě velmi špatně snášejí a snaží se jí vyhnout. Je to i příčina toho, proč se někteří z nich neradi podrobují testování. Izolace se obávají snad ještě více než vlastního onemocnění,“ připojila ředitelka protiepidemického odboru KHS Olomouckého kraje Růžena Halířová jeden z řady poznatků z posledních dní s tím, že druhý ústav zveřejnit nemůže.
Stále platí, že průběh nemoci je u drtivé většiny pozitivně testovaných velmi mírný. „Nikdy však nelze vyloučit, že se jejich zdravotní stav zhorší. Zároveň je velmi pravděpodobné, že stejně jako každý podzim se bude počet lidí nakažených jakýmkoliv virovým onemocněním stále zvyšovat,“ předpověděla Halířová. 

 Dům domácí péče SANCO ve Vrahovicích má problém. Z tiskového prohlášení zveřejněného na internetových stránkách tohoto sociálního zařízení pro péči o zdravotně omezené klienty vyplývá, že se mezi personál i klienty vetřel COVID-19. A poměrně ve značném rozsahu. Koronavirem je nakažena podle informací Večerníku zhruba desítka osob!
„I přes veškerá opatření, která jsme v únoru přijali a díky nimž úspěšně přestáli následné období ve zdraví, se k nám nyní skrze návštěvy dostal COVID-19,“ uvádí ve zveřejněném prohlášení ředitelka zařízení SANCO Květoslava Šťastná. „Testy virus potvrdily u zaměstnanců a bohužel i u některých pacientů. Nicméně jsme se snažili na situaci rychle reagovat. I přestože máme polovinu personálu doma v karanténě, ta druhá to nevzdává a jede na plné obrátky. Vytvořili jsme si systém, díky kterému si naše ošetřovatelská péče drží stejné standardy, a krizový tým, který je připraven na každou situaci. Návštěvy jsou bohužel pozastaveny, ale věříme, že se brzy přes tuto situaci dostaneme a budeme vám moci naše dveře opět otevřít,“ dodává Šťastná.
„Z této zprávy jsem hodně nešťastná, protože právě v SANCO měli propracované opravdu dokonalé preventivní opatření proti nákaze. Přeji jim, aby celou situaci zvládli a aby jejich pacienti neměli kvůli koronaviru nějaké závažnější následky,“ okomentovala situaci exkluzivně pro Večerník Alena Rašková, náměstkyně primátora pro sociální oblast v Prostějově.

 

Aktuální zpravodajství ke koronaviru najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 14. září

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...