Dobré poledne, dnes je čtvrtek 16.5.2024
svátek slaví Přemysl,
zítra Aneta
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

39 elektromotorMajitel prostějovské sběrny surovin na Joštově náměstí Valdemar Klich má problém. Státní zástupce jej totiž obvinil z podílnictví na krádeži elektromotoru od lokomotivy v hodnotě tříset tisíc korun. Jeden z jeho zaměstnanců totiž loni v listopadu vykoupil sedmsetdvacetikilový motor v přerovské pobočce, za který vyplatil na první pohled pouhých sedm tisíc dvěstě korun.

 

Jelikož poškozená společnost DPOV tuší, že ze skutečných zlodějů tři sta tisíc „nevyrazí“, zkouší to u podnikatele... PROSTĚJOVSKÝ Večerník byl ve čtvrtek naživo přítomen jednání u Okresního soudu v Přerově.

Státní zástupce postavil žalobu na tom, že zaměstnanci sběrny museli na základě svých zkušeností poznat, že objemný motor byl kradený. S tím Klich důrazně nesouhlasí. „Jak to mohli vědět? Podobných elektromotorů vykupujeme ročně několik, navíc tento byl poškozený. Ti, kteří ho k nám přivezli, uvedli, že jim patří. Pro nás to tedy byl prostě šrot, nic jiného,“ hájil se sebevědomě Klich, který více jak sedmset kilogramů těžký kolos převezl z Přerova do Prostějova.
Asi po třech měsících ho prodal dál. „Byl to pro mě prostě obchod jako kterýkoliv jiný. Tohle mě živí,“ upozornil podnikatel, který nepopřel, že motor skutečně vykoupil. Upozornil však, že hlavní chyba se stala na straně nečinných policistů, kteří o jeho vydání požádali až půl roku po krádeži. „Telefon na mě mají. Pokud by mi před tím zavolali, nebo se zastavili přímo u nás ve sběrně s tím, že byl ukradený takový a takový elektromotor a jestli u nás není, tak ho bez problémů vydáme. Mimochodem tak to v případech, kdy u nás někdo objeví kradenou věc, běžně děláme. Jenže půl roku se ohledně tohoto motoru nikdo neozval. Až v březnu na nás začali policisté tlačit, kde ten motor máme. Jenže to už bylo pozdě, asi v lednu jsem ho prodal. Předpokládám, že skončil někde v Číně a je z něj teď nějaký nový výrobek,“ popsal další osud Klich.
Jeho slova potvrdila i zaměstnankyně podniku. „Nikdo z policistů po nás motor dlouhé měsíce vydat nechtěl. Přitom od majitele máme jasný pokyn neházet policistům klacky pod nohy. Vždyť je sami kolikrát potřebujeme,“ sdělila šéfka přerovské sběrny Magdalena Vojtková.
Za podílnictví dosud netrestanému Klichovi a jeho dvěma zaměstnancům hrozí relativně nízké podmíněné, případně alternativní tresty. Ve hře je však poměrně vysoká třistatisícová škoda.
Rozsudek v této věci po čtvrtečním líčení nepadl. Před jeho vynesením bude soud 25. listopadu ještě vyslýchat policisty, kteří případ vyšetřovali.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...