Dobré ráno, dnes je pátek 17.5.2024
svátek slaví Aneta,
zítra Nataša
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Tohle se tedy vedení magistrátu a hlavně společnosti FTL nepovedlo! Během minulého týdne na základě „suchého“ oznámení dopravní společnosti zajišťující městskou hromadnou dopravu v Prostějově jezdily autobusy v prázdninovém režimu. Dle jízdního řádu tedy ve zhruba třetinovém provozu než je zvykem během ostatní části roku. To dopálilo stovky obyvatel města, kteří o tomto „zaspání“ MHD nebyli informováni. Rodiče hned prvního září přijížděli se svými dětmi pozdě do škol, pracující zase museli jezdit autobusy minimálně o hodinu dříve do zaměstnání. Tolik stížností a někdy i sprostých výlevů z řad veřejnosti na město a do společnosti FTL snad ještě nikdy nedorazilo...

 

Dopravní společnost FTL ponechala zcela nepochopitelně městskou hromadnou dopravu během prvního zářijového týdne v prázdninovém režimu. „Vůbec jsme to netušili. Jako každý rok jsem čekala na autobus do Vrahovic před půl osmou, abych se dvěma dětmi včas dojela do školy. Teprve až na zastávce na Vápenici jsme se podle vylepené cedulky dozvěděla, že autobusy i nadále jezdí v prázdninovém režimu. Takže jsem s dětmi letěla až sem pěšky, proto jdeme pozdě,“ svěřila se Večerníku před školou v Majakovského ulici ve Vrahovicích mladá maminka, která do první třídy vedla svoji dceru a syna do čtvrtého ročníku. S dětmi dorazila až o čtvrt na devět... „Vůbec mě nezajímá, že FTL naopak posílilo spoje do Žešova. Na co? Já chodím do práce na půl osmou a musím z Vrahovic jezdit až na druhý konec Prostějova už o tři čtvrtě na šest,“ rozčiloval se muž středního věku.
Stovky stížností pak dorazily na magistrát a také do kanceláře dopravní společnosti FTL. „Autobusů jezdí jen třetina běžného režimu. Takže tohle máme jako dárek od města?! Autobusy jsou teď v době koronavirového nebezpečí přeplněné a stává se, že se do nich ani všichni cestující čekající na zastávkách ani nedostanou! To je prevence proti nákaze covid-19? Děkujeme, město,“ láteřila ve středu ráno v centru města další žena.
Večerník se samozřejmě obrátil na vedení prostějovského magistrátu s jednoduchou otázkou, jak mohlo vůbec dopustit, aby společnost FTL od prvního zářijového dne nezabezpečila řádnou dopravu ve městě a jízdní řády ponechala v prázdninovém režimu?! „Autobusy MHD jezdí bohužel celou dobu od začátku koronavirové situace i s prázdninovým omezením velmi málo obsazené, některé spoje prázdné nebo jsou v nich jeden až dva cestující. Za celou dobu se kromě několika rodičů, jejichž připomínky při nástupu dětí do škol koncem května byly okamžitě vyřešeny, nikdo neozval. Považovali jsme tedy počet spojů za dostačující. To byl také důvod, proč jsme uvažovali zachovat prázdninový provoz i nadále,“ sdělila Večerníku Alena Rašková (ČSSD), náměstkyně primátora, v jejíž gesci je doprava v Prostějově.
Problémem ovšem je, že na radnici jaksi zapomněli, že během koronavirové krize byly školy uzavřeny a také podstatná část dospělé populace pracovala z domova nebo z opatrnosti jezdila do práce raději autem či na kole. A senioři raději z obav před nákazou zůstávali úplně doma. Jenže od 1. září je všechno jinak a nápor cestujících MHD byl během celého uplynulého týdne enormní. Společnost FTL na to ovšem nereagovala a nechala jízdní řády v prázdninovém režimu... „Ano, těch stížností bylo strašně moc. Lidé volali nebo psali mně, vedoucímu odboru dopravy nebo přímo do FTL. Od pondělí prvního září byly ale k prázdninovému režimu přidány školní spoje tak, aby byla zajištěna doprava do škol. Připomínky se objevily až v pondělí, a to jednak od rodičů, kteří své děti do školy v květnu už neposlali, ale i od ostatních obyvatel,“ konstatovala náměstkyně primátora s tím, že už od tohoto pondělí 7. září, tj. dnes, bude všechno jinak a je zapotřebí „probudit“ také společnost FTL. „Na základě stížností a všech podnětů jsme rozhodli o návratu k původnímu jízdnímu řádu,“ potvrdila Alena Rašková.

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...