Dobré dopoledne, dnes je pondělí 13.5.2024
svátek slaví Servác,
zítra Bonifác
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Určitě si toho veřejnost v uplynulém týdnu povšimla. A kdo ne, tomu to můžeme sdělit. V centru Prostějova se objevily hned dva speciální stroje, které na chodnících i dalších místech ničily plevel. Naprosto ekologicky, pomocí horké páry. Jeden vůz se speciálním vybavením už společnost FCC Prostějov používala v minulosti, druhý si nyní vypůjčila od kolegů ze Znojma. A jak prostějovští radní zdůrazňují, oba stroje budou i v následujících dnech ničit plevel až po dobu osmi hodin denně!

 

Prostějovský magistrát ve spolupráci s firmou FCC rozšiřuje techniku k likvidaci plevele horkou vodou. „Ve vedení města jsme s kolegy rozhodli, že přesně vytyčíme místa, na kterých se glyfosáty používat nebudou. Jedná se o cestní sítě v sadech a parcích, přilehlé chodníky kolem mateřských i základních škol, autobusové zastávky, okolí dětských hřišť a také psích louček. Prostor před Národním domem přesně odpovídá tomu, že se jedná o park, byť malý, proto se cestní sítě čistí pouze horkou párou,“ prozradil František Jura (ANO 2011), primátor Statutárního města Prostějova.
Snaze výrazně omezit používání Roundupu a dalších glyfosátů přispěla aktivita vedení společnosti FCC Prostějov. „Veřejnost určitě ráda přijme zprávu o nasazení dvou nástaveb ECLIP M1000 na podvozku Multicar 27 určených k likvidaci plevele horkou vodou či párou. Zařízení máme zapůjčeno z FCC Znojmo do 8. září, a pokud se osvědčí, budou oba stroje nasazeny každý den minimálně po dobu osmi hodin,“ přidal první náměstek primátora Jiří Pospíšil (PéVéčko).
Oba speciální stroje v akci přivítala také Milada Sokolová (ODS a nezávislé osobnosti města Prostějov). „Obyvatelé by byli rádi, aby bylo město čisté, nezarostlé plevelem, ovšem míst, na kterých bychom rádi používali alternativní metodu, je velké množství. Jeden vůz není schopný plochy dobře obhospodařovat, aby byly čisté delší dobu, proto primátor hledal s vedením společnosti FCC cestu, jak čistotu zlepšit, přitom však na vybraných místech glyfosáty nepoužívat. Požádali jsme také správce zeleně, zda by bylo možné zakoupit další vůz do Prostějova natrvalo,“ řekla Večerníku Milada Sokolová s tím, že hlavně v okolí školek, dětských hřišť, základních škol nebo psích louček se glyfosáty používat nebudou. „Avizovaná místa v žádném případě jiným než alternativním způsobem ošetřovat nebudeme,“ potvrdila náměstkyně primátora pro životní prostředí v Prostějově. „Osobně bych byla velmi ráda, kdyby míst, která budou ošetřována horkou párou, bylo postupně více a více. Vedení města vstoupilo do jednání s firmou FCC Prostějov, zda by bylo možné pořídit nastálo další vůz s horkou vodou. Já sama bych byla ráda, pokud by takových alternativ přibývalo,“ doplnila Sokolová.
Během uplynulého týdne zveřejnil prostějovský magistrát také speciální mapku s vyznačenými místy, kde se ničí plevel. „Ano, již nyní naleznete na internetových stránkách města mapu se zaznačenými místy. V žádném případě není dokončena, jsme tak v polovině. Postupně se bude mapa doplňovat, bude zřetelně znát, že míst, která jsou alternativně ošetřována, je velké množství,“ vybízí občany k návštěvě www.prostejov.eu Milada Sokolová.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...